Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Náčelníci generálnych štábov NATO rokujú o strategickom smerovaní

Estónsky prezident Alar Karis, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Estónsky prezident Alar Karis vo svojom prejave na začiatku rokovaní pripomenul situáciu na Ukrajine a žiadal ďalšiu vojenskú podporu pre túto krajinu, ktorá čelí ruskej invázii.

Tallinn 17. septembra (TASR) - Náčelníci generálnych štábov 30 členských krajín NATO sa v piatok zišli v estónskom Talline, aby rokovali o strategickom smerovaní Aliancie. Jednou z hlavných tém tejto dvojdňovej (16.-17. septembra) konferencie je aj plnenie záverov júnového summitu NATO v Madride. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Náčelníci majú rokovať aj o výcviku ozbrojených zložiek v Iraku a stabilizačnej misii v Kosove.

Estónsky prezident Alar Karis vo svojom prejave na začiatku rokovaní pripomenul situáciu na Ukrajine a žiadal ďalšiu vojenskú podporu pre túto krajinu, ktorá čelí ruskej invázii. "Práve teraz je ten čas, keď môže Ukrajina ďalej stavať na prvých úspechoch na bojisku," povedal Karis v piatok večer. Ukrajinské sily nedávno počas svojej protiofenzívy získali naspäť územia na východe krajiny, pripomína DPA.

Vojenský výbor NATO, najvyšší vojenský orgán tejto Aliancie, je zložený z náčelníkov generálnych štábov 30 členských krajín, píše DPA. Na stretnutí v Tallinne sú prítomní aj šéfovia obrany Fínska a Švédska, ktoré po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu požiadali o vstup do NATO.