Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Náčelník maďarského generálneho štábu nariadil nosiť zbraň v kasárňach

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa náčelníka generálneho štábu vojaka najviac charakterizuje zbraň.

Budapešť 8. júna (TASR) - Jedným z prvých krokov nového náčelníka generálneho štábu maďarských ozbrojených síl Gábora Böröndiho po prevzatí funkcie 5. mája bol rozkaz, aby vojaci v kasárňach nosili zbrane. Böröndi to potvrdil v rozhovore pre server 24.hu, ktorý zverejnili vo štvrtok, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Podľa náčelníka generálneho štábu vojaka najviac charakterizuje zbraň. "Preto som sa rozhodol, že každý vojak musí mať počas pracovnej doby zbraň pri sebe a musí nacvičovať aj jej rozoberanie a skladanie. Môžem povedať, že každý splnil rozkaz mimoriadne disciplinovane, takže teraz každý vojak dokáže so svojou zbraňou narábať ešte spoľahlivejšie," podčiarkol Böröndi.

Maďarská prezidentka Katalin Nováková na návrh ministra obrany Kristófa Szalaya-Bobrovniczkého 28. apríla odvolala náčelníka generálneho štábu Romulusza Ruszina-Szendiho. Bližšie nešpecifikované zdroje uviedli, že zrejme sa nedokázal dostatočne prispôsobiť predstavám ministra o obnove a reorganizácii armády.

Böröndi počas svojej 30-ročnej kariéry pôsobil na rôznych veliteľských pozíciách v maďarských ozbrojených silách a zúčastnil sa na európskych a mimoeurópskych operáciách NATO. Po vymenovaní vyhlásil, že za svoju povinnosť považuje zvýšiť úroveň bojovej pripravenosti a výcviku, aby v prípade potreby bola armáda schopná viesť vojnu v záujme Maďarska.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)