Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Nacionalistická Sinn Féin by mohla mať najviac kresiel v parlamente

Líderka severoírskej strany Sinn Fein Michelle O'Neillová hovorí s novinármi po jej hlasovaní vo voľbách 90 členov parlamentu Severného Írska v meste Clonoe 5. mája 2022. Foto: TASR/AP

Strana získala najviac - až 29 percent - spomedzi prvých preferenčných hlasov odovzdaných vo štvrtkových voľbách, v ktorých si občania Severného Írska volili 90 členov parlamentu.

Belfast 7. mája (TASR) - Proírska nacionalistická strana Sinn Féin je na dobrej ceste k tomu, aby sa stala najväčšou stranou v severoírskom parlamente, Stormonte. Vyplýva to z predbežných výsledkov volieb, o ktorých TASR informuje na základe správy denníka The Guardian.

Strana získala najviac - až 29 percent - spomedzi prvých preferenčných hlasov odovzdaných vo štvrtkových voľbách, v ktorých si občania Severného Írska volili 90 členov parlamentu. To by umožnilo jej podpredsedníčke Michelle O’Neillovej stať sa prvou ministerkou (predsedníčkou vlády) v regióne. Bola by tak prvým nacionalistom zastávajúcim túto pozíciu, čo by znamenalo tvrdú ranu pre unionizmus.

Hoci sa hlasy stále sčítavajú, už teraz je jasné, že Demokratická unionistická strana (DUP), ktorá má v súčasnosti v severoírskom parlamente najviac kresiel, dramaticky stratila svoje prvenstvo, keď v prvom preferenčnom hlasovaní klesla na 21,3 percent. "Je to katastrofa pre DUP," napísal na Twitteri bývalý špeciálny poradca strany Tim Cairns.

Ďalším veľkým víťazom štvrtkových volieb je centristická strana Aliancia, ktorá posilnila na 13,5 percent, čím sa dostala na tretie miesto a ukázala rastúci vplyv voličov, ktorí sa vyhýbajú nacionalistickým i unionistickým nálepkám.

Očakávaný bojkot DUP by mohol oddialiť a možno aj zmariť vytvorenie novej exekutívy, iba ak by vláda Borisa Johnsona opätovne prerokovala protokol Severného Írska s EÚ, tak ako to požaduje DUP. To by vyvolalo otáznik nad tým, či sa O'Neillová stane prvou ministerkou, no nezmenilo by to hlboký psychologický dopad víťazstva Sinn Féin.