Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Nad mužom, ktorý inšpiroval film Hotel Rwanda, vynesú rozsudok

Na archívnej snímke rodinné fotografie zavraždených ľudí počas výstavy na pamiatku tých, ktorí zahynuli počas rwandskej genocídy v roku 1994, v Pamätnom centre genocídy v Kigali. Foto: TASR/AP

Rusesabagina čelí obvineniam z terorizmu a jeho stúpenci proces označili za politický.

Kigali 22. júla (TASR) - Súd v rwandskom hlavnom meste Kigali vo štvrtok oznámil, že v auguste vynesie rozsudok nad aktivistom a kritikom vlády Paulom Rusesabaginom, ktorého konanie počas genocídy v krajine poslúžilo ako námet pre film Hotel Rwanda. Informuje o tom agentúra AFP.

Rusesabagina čelí obvineniam z terorizmu a jeho stúpenci proces označili za politický. Prokuratúra minulý mesiac pre neho žiadala doživotný trest. Sudca Antoune Muhima oznámil, že verdikt v procese proti Rusesabaginu a 20 ďalším obžalovaným, ktorý sa začal vo februári, vynesie súd 20. augusta.

Šesťdesiatsedemročného bývalého manažéra hotela Hôtel des Mille Collines v Kigali preslávil hollywoodsky film z roku 2004 o tom, ako zachránil vyše 1200 ľudí, ktorí počas genocídy v Rwande našli útočisko v jeho hoteli. Genocída v Rwande si v roku 1994 vyžiadala viac než 800.000 obetí, väčšinu z nich tvorili príslušníci etnickej menšiny Tutsiov.

Samotný Rusesabagina, príslušník etnika Hutuov, sa neskôr stal významným kritikom rwandského prezidenta Paula Kagameho a od roku 1996 žil v exile v USA a Belgicku.

Zadržali ho v auguste minulého roka po tom, čo lietadlo, ktorým letel do Burundi, pristálo v rwandskom Kigali, čo jeho stúpenci označili za únos.

Jeho rodina, príbuzní a tím obhajcov odmietli celý proces ako politický. Od marca sa Rusesabagina odmieta zúčastňovať na pojednávaniach na protest proti rozhodnutiu súdu, ktorý zamietol jeho žiadosť o odklad procesu, v ktorej argumentoval potrebou lepšej prípravy obhajoby.

Kagameho režim ho obviňuje z podpory povstaleckej skupiny Front národného oslobodenia (FLN), ktorej sa pripisuje zodpovednosť za streľbu a granátové i podpaľačské útoky v rokoch 2018 a 2019. Prišlo pri nich o život deväť ľudí.