Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Pri nemeckej dedine sa zišli stovky ľudí, aby smútili nad brexitom

Na snímke stĺp označuje nový geografický stred Európskej únie 30. januára 2020 v nemeckom Veitshöchheim-Gadheime. Vystúpenie Británie z Európskej únie v noci na sobotu 1. februára 2020 ovplyvnilo aj život v malej dedine Gadheim v strednom Nemecku, kde má Únia odteraz svoj nový geografický stred. Na príslušné miesto v poli pri dedine prišlo zhruba 300 ľudí, aby spoločne "smútili" nad odchodom Spojeného kráľovstva, uviedol pre agentúru DPA Jürgen Götz, starosta obce Veitshöchheim, do ktorej Gadheim oficiálne patrí. Foto: TASR/AP

Vystúpenie Británie z Európskej únie v noci na sobotu ovplyvnilo aj život v malej dedine Gadheim v strednom Nemecku, kde má Únia odteraz svoj nový geografický stred.

Veitshöchheim 1. februára (TASR) - Vystúpenie Británie z Európskej únie v noci na sobotu ovplyvnilo aj život v malej dedine Gadheim v strednom Nemecku, kde má Únia odteraz svoj nový geografický stred. Na príslušné miesto v poli pri dedine prišlo zhruba 300 ľudí, aby spoločne "smútili" nad odchodom Spojeného kráľovstva, uviedol pre agentúru DPA Jürgen Götz, starosta obce Veitshöchheim, do ktorej Gadheim oficiálne patrí.

O tom, že vznik novej atrakcie nevyvolal iba radosť, svedčila aj čierna páska pripnutá na zástave Európskej únie počas nočnej slávnosti. Miestna samospráva má teraz zvážiť, ako prítomnosť geografického stredu Únie využije v oblasti cestovného ruchu.

Obec Veitshöchheim ležiaca blízko Würzburgu v spolkovej krajine Bavosko preukázala predvídavosť, keď už pred dva a pol rokom umiestnila pri ceste tabuľu s nápisom "Budúci stredobod EÚ". Tabuľu teraz plánuje vymeniť, aby zodpovedala skutočnosti.

Podľa výpočtu francúzskeho Národného geografického ústavu (IGN) sa doterajší geografický stred Európskej únie nachádzal v obci Westerngrund, ležiacej v tom istom bavorskom regióne ako Veitshöchheim. Westerngrundu ho "prisúdili" po vstupe Chorvátska do Únie v roku 2013 a neprišiel oň ani po neskoršom pričlenení francúzskeho ostrova Mayotte, keď sa posunul iba o 500 metrov.

Nový geografický stred Európskej únie po tzv. brexite, určený ako ťažisko plochy vypĺňajúcej hranice všetkých jej území, má súradnice 9 stupňov, 54 minút a 7 sekúnd východnej dĺžky a 49 stupňov, 50 minút a 35 sekúnd severnej šírky.