Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

J. Naď: Výsledok referenda v Dánsku je mimoriadne dôležitý signál

Na archívnej snímke z 1. júna 2022 minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) prichádza na rokovanie 82. schôdze vlády SR v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Väčšina dánskych voličov súhlasila v stredajšom referende so zrušením výnimky, ktorá tejto severskej krajine doteraz umožňovala nepripojiť sa k spoločnej obrannej politike EÚ.

Bratislava 2. júna (TASR) - Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) považuje výsledok referenda v Dánsku, kde voliči odsúhlasili zapojenie krajiny do spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky Európskej únie (EÚ), za mimoriadne dôležitý signál, ktorý hovorí o obrovskom význame Európskej únie, jej sily a správneho hodnotového nastavenia. Uviedol to na sociálnej sieti.

"Pripojenie sa k obrannej a bezpečnostnej politike Európskej únie pre Dánsko okrem iného znamená, že dánski predstavitelia budú môcť zostávať v rokovacej sále, keď budú zástupcovia členských krajín EÚ diskutovať o obranných témach a dánska armáda sa bude môcť zúčastniť únijových vojenských operácií a aktivít," skonštatoval Naď. Zároveň ide podľa neho o ďalší krok smerujúci k zvyšovaniu vzájomnej jednoty a solidarity členských štátov EÚ.

Dánskemu ministrovi Mortenovi Bödskovi a Dánom zablahoželal slovenský minister k správnemu a zodpovednému rozhodnutiu. "Čím viac spoločného úsilia, jednoty a rovnakých cieľov ukážeme, tým lepšie pre Ukrajinu, EÚ a nás všetkých," dodal minister.

Väčšina dánskych voličov súhlasila v stredajšom (1. 6.) referende so zrušením výnimky, ktorá tejto severskej krajine doteraz umožňovala nepripojiť sa k spoločnej obrannej politike EÚ.