Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov podporila farmárov z Ázie a Afriky

Bill Gates, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Financie z grantu majú postihnutým farmárom pomôcť lepšie sa prispôsobiť rastúcim dopadom klimatických zmien.

Šarm aš-Šajch 7. novembra (TASR) - Malí farmári v subsaharskej Afrike a južnej Ázii, ktorých prácu negatívne ovplyvňujú klimatické zmeny, dostali v pondelok finančnú pomoc 1,4 miliardy dolárov z grantu Nadácie Billa a Melindy Gatesovcov. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Finančná pomoc farmárom bola oznámená na klimatickom summite OSN (COP27) v Egypte. Financie z grantu majú postihnutým farmárom pomôcť lepšie sa prispôsobiť rastúcim dopadom klimatických zmien.

Grant Nadácie Billa a Melindy Gatesovcov je určený na regionálne inovácie, ktoré budujú odolnosť proti suchu, horúčavám a extrémnym záplavám, píše sa vo vyhlásení zverejnenom na COP27.

Organizácie zastupujúce približne 350 miliónov malých farmárov v pondelok zverejnili otvorený list svetových lídrom, v ktorom varovali, že ak vlády finančne nepodporia malovýrobu, je ohrozená svetová potravinová bezpečnosť. Vyzvali tiež na prechod od priemyselného poľnohospodárstva k rôznorodejším a na vodu menej náročným metódam.

Na výrobe malých fariem sú v súčasnosti závislé celosvetovo najmenej dve miliardy ľudí. Malí farmári však nemajú dostatočnú finančnú podporu, aby sa prispôsobili klimatickým zmenám, ktoré môžu v nasledujúcich desaťročiach prehĺbiť potravinovú krízu, píše AFP.

V poradí 27. Konferencia zmluvných strán (COP) Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC) potrvá v egyptskom Šarm aš-Šajchu do 18. novembra. Popri rokovaniach sa v pondelok a utorok uskutoční summit viac ako 120 svetových lídrov. Konferencia zahŕňa aj tematické dni venované financiám, dekarbonizácii, vode, poľnohospodárstvu či energetike.