Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Šperky v kauze Nagyová boli údajne len zapožičané

Jana Nagyová Foto: i3.cn.cz/

Nové zistenia idú proti vyšetrovacej verzii.

Praha 20. júna (TASR) - Šperky, ktoré česká polícia našla u Jany Nagyovej, boli údajne len požičané. Prihlásila sa k nim šperkárska firma ALO Diamonds. Nagyovej podľa zistení denníka Mladá fronta DNES šperky údajne vyberal majiteľ firmy Alojz Ryšavý.

Pre Nagyovú (teraz Nečasovú) je to dôležité svedectvo. Ide totiž proti vyšetrovacej verzii, že šperky mohli byť úplatky za služby, ktoré Nagyová vybavovala vďaka vplyvu expremiéra a teraz svojho manžela Petra Nečasa. Svedectvo podporilo obranu Nagyovej, že šperky boli len vypožičané.

"Spolupráca s pani Janou Nagyovou sa začala v roku 2012," uviedol hovorca firmy ALO Diamonds Kamil Chalupa. Nagyová podľa neho spoločnosť sama kontaktovala, pretože sa jej zapáčila nová kolekcia propagovaná v časopise. Firma uviedla, že Nagyová si šperky požičiavala niekoľkokrát za rok.

"Ich hodnota sa pohybovala rádovo v stovkách miliónov korún," povedal pre MF DNES Chalupa. Dodal, že firma šperky bežne požičiava viacerým známym osobnostiam.

Skutočnosť, že Nagyová bola štátnou úradníčkou mimo zorného poľa verejnosti, vraj ALO Diamonds neprekážal. "Bola pravou rukou premiéra a zo svojej pozície sa zúčastňovala celého radu oficiálnych akcií, a to ako v ČR, tak v zahraničí," vyhlásil Chalupa s tým, že na uvedených akciách mala "mnoho príležitostí na propagáciu výrobkov špičkovej českej firmy".

Podľa informácií MF DNES už polícia vykonala prehliadku vo firme, ktorá ALO Diamonds vedie účtovníctvo. Vyžiadala si podklady, ktoré by mohli zapožičanie šperkov potvrdiť. Na otázku, či sa našli, žalobcovia neodpovedali. "Bez komentára, je to vo fáze preverovania. Ale veľmi intenzívne sa týmito okolnosťami zaoberáme," uviedol námestník vrchného štátneho zástupcu v Olomouci Pavel Komár. Svoju úlohu musel v každom prípade vysvetliť polícii majiteľ firmy Pavel Komár.

Okrem šperkov, ku ktorým sa prihlásila uvedená firma, sa u Jany Nagyovej našli aj ďalšie luxusné veci, ako sú kabelky a šatky. Do akej miery sa u nich podarilo doložiť, kto a prečo ich niekdajšej vplyvnej spolupracovníčke premiéra nosil, nechce polícia komentovať s odkazom na prebiehajúce vyšetrovanie, napísal denník MF DNES.