Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Nagyovej advokát: Nerozhodnite podľa médií, ale podľa spisu

Na snímke z pondelka 12. septembra 2022 v Prahe Jana Nagyová pred budovou Mestského súdu v Prahe. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Štátny zástupca navrhol uznať obžalovaného expremiéra Andreja Babiša a jeho spolupracovníčku Janu Nagyovú za vinných v kauze dotácií pre Čapí hnízdo a zároveň im navrhol tresty.

Praha 5. januára (TASR) - Obhajca obžalovanej Jany Nagyovej vo svojej záverečnej reči v piatok apeloval na súd, aby v dotačnej kauze Farmy Čapí hnízdo nerozhodoval podľa toho, čo sa o nej píše v médiách, ale na základe spisu a vykonaných dôkazov, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Verím, že tejto mojej žiadosti vyhoviete a svojím rozhodnutím potvrdíte môj návrh, aby bola moja klientka oslobodená spod obžaloby," vyhlásil advokát Josef Bartončík.

Obžaloba podľa neho uvádza, že Nagyová klamala o tom, že Farma Čapí hnízdo je malý alebo stredný podnik, aby mohla získať európsku dotáciu. To však podľa jeho slov nie je pravda. "Ani samotní kompetentní úradníci nemali skúsenosti s prideľovaním dotácií. Išlo o dotačný pravek," zopakoval termín, ktorý vo svojej výpovedi v stredu použila aj Nagyová.

"Moje hodnotenie je stručné. Dôkazy, ktoré vykonal súd, jednoznačne vyvracajú verziu obžaloby," povedal Bartončík a dodal, že zároveň potvrdzujú "absolútnu absenciu nelegálneho konania" Nagyovej.

Jej právny zástupca súdu kládol rečnícke otázky, aká asi mohla byť jej motivácia vykonať trestný čin, z ktorého je obžalovaná. Projekt podľa neho brala ako svoju záľubu, chcela sa podieľať na jeho vybudovaní a dotácia bola až druhoradá. "Zahryzla sa doň, brala ho ako svoju novú príležitosť," vysvetľoval jej obhajca.

Dotkol sa tiež výpovede Andreja Babiša mladšieho, expremiérovho syna. "Mám mimoriadne pochybnosti o validite informácií, ktoré tu poskytol," poznamenal.

Advokát na záver dodal, že nechá na uváženie, či ide o politický proces. Zdôraznil však, že podľa neho ide o "fatálne mediálny proces". Dodal, že vidí výrazný rozdiel medzi objektívnou realitou, ktorá sa udiala v súdnej sieni, a tým, čo je následne odvysielané v televízii či napísané v novinách. Na záver doplnil, že obžaloba podľa neho nie je dôvodná.

Štátny zástupca navrhol uznať obžalovaného expremiéra Andreja Babiša a jeho spolupracovníčku Janu Nagyovú za vinných v kauze dotácií pre Čapí hnízdo a zároveň im navrhol tresty. Pre oboch odporučil trest odňatia slobody v trvaní troch rokov s päťročným podmienečným odkladom. Nagyovej zároveň navrhol peňažný trest vo výške 500.000 korún (približne 20.000 eur) a Babišovi vo výške desať miliónov korún (viac než 400.000 eur).