Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

EÚ poskytne pomoc ľuďom postihnutým bojmi v Náhornom Karabachu

Žena varí na provizórnom sporáku na dvore v Stepanakerte v Náhornom Karabachu vo štvrtok 21. septembra 2023. Foto: TASR/AP

EK upozornila, že tisíce ľudí sú teraz vysídlenci a potrebujú pomoc. Humanitárna pomoc EÚ im pomôže pokryť základné potreby a zároveň im poskytne prístrešie a psychosociálnu podporu.

Brusel 22. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že zmobilizuje 500.000 eur dodatočnej humanitárnej pomoci na podporu osôb postihnutých eskaláciou nepriateľských akcií v Náhornom Karabachu. Informuje o tom spravodajca TASR.

EK upozornila, že tisíce ľudí sú teraz vysídlenci a potrebujú pomoc. Humanitárna pomoc EÚ im pomôže pokryť základné potreby a zároveň im poskytne prístrešie a psychosociálnu podporu.

Piatkové núdzové financovanie dopĺňa humanitárnu pomoc EÚ 1,17 milióna eur, ktorá bola na krízu v Náhornom Karabachu vyčlenená začiatkom tohto roka.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v správe pre médiá uviedol, že eskalácia konfliktu v Náhornom Karabachu má vážne dôsledky pre civilné obyvateľstvo.

"Pozorne sledujeme situáciu na mieste a sme pripravení ponúknuť ďalšiu pomoc. Hoci EÚ víta prímerie, dôrazne vyzývam všetky strany konfliktu, aby zabezpečili humanitárnym organizáciám nerušený a okamžitý prístup. Musíme zabezpečiť, aby humanitárni pracovníci mohli poskytovať núdzovú pomoc ľuďom v núdzi,"
odkázal komisár.

EÚ je v úzkom kontakte so svojimi humanitárnymi partnermi aktívnymi v tomto regióne a je pripravená riešiť rastúce humanitárne potreby v prípade ďalšej eskalácie napätia. Od oživenia vojnového konfliktu v roku 2020 podporila Únia humanitárne operácie v Arménsku a Azerbajdžane sumou viac ako 21 miliónov eur.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)