Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Počas bojov v Náhornom Karabachu zahynulo 32 arménskych separatistov

Ilustračné foto. Foto: TASR AP

O územie Náhorného Karabachu, kde približne 95 percent obyvateľstva tvoria Arméni, vedú Arménsko a Azerbajdžan dlhoročný spor.

Jerevan 28. septembra (TASR) - Najmenej 32 arménskych separatistov zahynulo už v Náhornom Karabachu počas bojov s azerbajdžanskou armádou, ktoré vypukli v nedeľu a pokračovali aj v noci na pondelok. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie separatistov a arménskej vlády.

Hovorca arménskeho ministerstva obrany uviedol, že v oblasti pokračovali v noci intenzívne boje. Rezort obrany v Náhornom Karabachu potvrdil, že v noci na pondelok zahynulo ďalších 15 separatistov a počet obetí na ich strane, ktoré si tak boje v oblasti od nedele vyžiadali, sa zvýšili na 32.

Bilancia strát na azerbajdžanskej strane nebola bezprostredne známa.

Náhorný Karabach je medzinárodne neuznaný štát na území Azerbajdžanu pod vojenskou kontrolou Arménska. O územie Náhorného Karabachu, kde približne 95 percent obyvateľstva tvoria Arméni, vedú Arménsko a Azerbajdžan dlhoročný spor.

Azerbajdžan v reakcii na boje vyhlásil stanné právo, platiace od pondelka, a tiež nočný zákaz vychádzania v hlavnom meste Baku a niekoľkých ďalších mestách a okresoch, ktoré sú blízkosti frontovej línie v Náhornom Karabachu.