Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Protestuje sa proti blokáde spojenia Náhorného Karabachu s Arménskom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Takmer dva týždne blokujú azerbajdžanskí aktivisti Lačinský koridor na protest proti nelegálnej ťažbe.

Stepanakert 25. decembra (TASR) - Tisícky demonštrantov v centre mesta Stepanakert v nedeľu protestovali proti blokáde jediného pozemného spojenia Náhorného Karabachu s Arménskom. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Takmer dva týždne blokujú azerbajdžanskí aktivisti Lačinský koridor na protest proti nelegálnej ťažbe. Ide pritom o jediné pozemné spojenie Arménska s Náhorným Karabachom.

Arménsky parlament uviedol, že región obývaný Arménmi po uzavretí koridoru trpí nedostatkom potravín, liekov a paliva. Azerbajdžan však existenciu blokády odmieta a tvrdí, že civilné autá sa môžu voľne pohybovať až do Karabachu.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok vyzval obe strany na deeskaláciu sporov.

Na jeseň 2020 sa medzi Arménskom a Azerbajdžanom rozhorela tzv. Druhá vojna o Náhorný Karabach. Vyžiadala si viac ako 6500 obetí a skončila sa Ruskom sprostredkovaným prímerím, v rámci ktorého Jerevan musel opustiť územia, ktoré kontroloval niekoľko desaťročí.

Prímerie zaručilo priame pozemné spojenie z Karabachu do Arménska cez Lačinský koridor, ktorý bude po kontrolou ruskej armády. Súčasťou dohody tiež bolo zabezpečenie priameho spojenia pre Azerbajdžan a jeho enklávu Nachičevan cez arménske územie.