Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Najmenej 20 mŕtvych pri útoku islamistov na konvoj vozidiel v Somálsku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa somálskeho vojenského predstaviteľa zosilnili islamisti za posledných 48 hodín útoky na civilistov v Hiiraane a susednej provincii Galgaduud.

Mogadišo 3. septembra (TASR) — Najmenej 20 ľudí zahynulo pri útoku islamistickej teroristickej organizácie aš-Šabáb na konvoj vozidiel, ku ktorému došlo v noci na sobotu v strednom Somálsku. Informujú o tom agentúry DPA a Reuters.

Podľa úradov teroristi zaútočili na štyri nákladné autá prevážajúcich zásoby potravín a troch mikrobusov v provincii Hiiraan ležiacej severne od hlavného mesta Mogadišo. Vozidlá smerovali v sprievode somálskych vojakov a príslušníkov mierových síl Africkej únie z mesta Beledwayne do mesta Mahas. Všetky autá útočníci podpálili.

"Cestujúci boli zabití, zranení alebo len o vlások unikli pešo," povedal agentúre DPA bývalý guvernér tejto provincie Abdifitah Hasan Afrah.

Aš-Šabáb sa prihlásil k zodpovednosti za útok prostredníctvom svojej rozhlasovej stanice Andalus. Islamisti uviedli, že bol reakciou za zapojenie miestnych klanových milícií do boja proti nim.

Podľa somálskeho vojenského predstaviteľa zosilnili islamisti za posledných 48 hodín útoky na civilistov v Hiiraane a susednej provincii Galgaduud. Vo viacerých dedinách v oboch provinciách zničili niekoľko vrtov a podpálili domy a podniky. Následne začali útočiť na civilistov a vozidlá na cestách.

Islamisti z aš-Šabábu vedú boj proti ústrednej somálskej vláde už zhruba 15 rokov. Ovládajú rozsiahle vidiecke oblasti v strednom a južnom Somálsku a často útočia nielen na vládne a vojenské ciele, ale aj na hotely a reštaurácie.

Nový somálsky prezident Hasan Šajch Muhammad v auguste prisľúbil, že voči džihádistom z hnutia aš-Šabáb spustí "totálnu vojnu".