Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Najmenej 40 ľudí utrpelo zranenia pri zemetrasení na severe Peru

Ilustračná snímka. Foto: TASR AP

Hypocentrum zemetrasenia bolo 12 kilometrov západne od mesta Sullana na severozápade krajiny v hĺbke 36 kilometrov. Otrasy bolo možné cítiť aj v susednom Ekvádore.

Lima 31. júla (TASR) - Najmenej 40 ľudí utrpelo zranenia pri zemetrasení s magnitúdou 6,1, ktoré v piatok zasiahlo oblasť na severe Peru. Informovala o tom agentúra DPA a stanica BBC.

Geologická služba Spojených štátov (USGS) oznámila, že otrasy zaznamenala o 12.10 h miestneho času (19.10 h SELČ). Hypocentrum zemetrasenia bolo 12 kilometrov západne od mesta Sullana na severozápade krajiny v hĺbke 36 kilometrov. Otrasy bolo možné cítiť aj v susednom Ekvádore.

Nemocnica v meste Sullana uviedla, že tri osoby utrpeli vážne zranenia, ktoré spôsobila padajúca stena. Ďalších desať osôb utrpelo zlomeniny kostí.

Poškodených bolo podľa úradov 187 budov i katedrála v meste Piura, ktoré leží približne 35 kilometrov južne od Sullany. Úrady hlásili i výpadky v dodávkach elektrickej energie.

Peru každoročne zažije desiatky zemetrasení rôznej sily, pretože sa nachádza na tichomorskom Ohnivom kruhu, obzvlášť seizmicky aktívnej oblasti, kde sa stretajú tektonické dosky Zeme. Na americkom kontinente sa tento pás tiahne pozdĺž celého tichomorského pobrežia - od Aljašky po južné Čile.