Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Najmenej 27 mŕtvych si vyžiadali požiare v Španielsku a Portugalsku

Portugalskí hasiči pri zásahu v lese. 16.10. 2017 Foto: TASR/AP

Podľa úradov v regióne Galícia na severozápade Španielska v dôsledku požiarov šíriacich sa až 130 kilometrovou rýchlosťou zahynuli traja ľudia, z toho dve osoby uhoreli v aute.

Madrid 16. októbra (TASR) - Na 27 mŕtvych a najmenej 51 zranených stúpol dnes počet obetí lesných požiarov, ktoré sa v dôsledku silného vetra spôsobeného hurikánom Ophelia šíria časťami Španielska a Portugalska. Ďalší zatiaľ nepotvrdený počet ľudí je nezvestných, informovala agentúra AP.

Predstaviteľka portugalskej civilnej ochrany Patricia Gasparová na tlačovej konferencii uviedla, že najmenej 15 zranení sú v kritickom stave.

Podľa Gasparovej polícia a hasiči stále pátrajú po ľuďoch, ktorí sú vedení ako nezvestní, pričom situácia v najviac postihnutej husto zalesnenej strednej a severnej časti krajiny je aj naďalej kritická, pretože teploty tam dosahujú viac ako 30 stupňov Celzia.

V Španielsku požiare najviac postihli región Galícia na severozápade krajiny, odkiaľ hlásia troch mŕtvych. Do Galície odcestoval aj španielsky premiér Mariano Rajoy, ktorý pozostalým po obetiach vyjadril sústrasť.