Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Najmenej dvaja ľudia zahynuli pri streľbe v zakarpatskom Mukačeve

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Geraščenka boli zabití traja ľudia a zranenia utrpeli traja policajti a štyria civilisti. Útočníci podľa neho zničili granátometmi dve policajné autá.

Kyjev 11. júla (TASR) - Najmenej dvaja ľudia prišli o život a ďalší utrpeli zranenia pri streľbe v západoukrajinskom meste Mukačevo neďaleko slovenských a maďarských hraníc. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na ukrajinské médiá.

Presné okolnosti streľby, ku ktorej došlo v miestnom športovom komplexe, zostávajú nejasné. Do incidentu boli zapletení ozbrojenci ukrajinského radikálneho zoskupenia Pravý sektor, z ktorých dvaja údajne zahynuli.

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov uviedol, že v zakarpatskom Mukačeve prebiehala špeciálna operácia bezpečnostných síl, zameraná na odzbrojenie a zatknutie členov zločineckého gangu, ktorí sa zmocnili civilného zariadenia v Mukačeve. Informovala o tom agentúra UNIAN.

Na operácii sa podieľala Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), ktorú posilnili príslušníci špeciálnej policajnej jednotky a ukrajinskej Národnej gardy. Ukrajinský prezident Petro Porošenko vydal príkaz na okamžité zatknutie "zločincov" zodpovedných za krviprelievanie v Mukačeve.

Pravý sektor uviedol, že na jeho členov zaútočili miestni "banditi" napojení na ukrajinského poslanca Mychaila Laňa. Tento niekdajší člen Strany regiónov exprezidenta Viktora Janukovyča patrí v súčasnosti do politickej frakcie vystupujúcej proti Pravému sektoru.

Podľa vyhlásenia Pravého sektora prišli v dôsledku ostrej streľby v Mukačeve o život dvaja jeho členovia a štyria boli zranení, z toho dvaja vážne. Skupina dáva výbuch násilia do súvislosti s tým, že sa jej podarilo prerušiť pašerácke tunely v Zakarpatskej oblasti.

Podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Geraščenka boli zabití traja ľudia a zranenia utrpeli traja policajti a štyria civilisti. Útočníci podľa neho zničili granátometmi dve policajné autá.

Miestne médiá podávajú aj inú verziu udalostí, podľa ktorých mukačevský športový klub obsadili členovia Pravého sektora. Na odpor sa im vraj postavili ozbrojenci verní poslancovi Laňovi.

V nadväznosti na násilie v Mukačeve vypukla aj ďalšia streľba neďaleko hotela, ležiaceho pri diaľnici, ktorá spája pohraničné mesto Čop s Kyjevom.