Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Najmenej tri osoby boli pobodané pri útoku v Nórsku

Na snímke policajné auto a policajná páska po útoku reznou zbraňou, ku ktorému došlo neďaleko metropoly Oslo na juhovýchode Nórska v piatok 20. mája 2022. Pri incidente boli pobodané najmenej tri osoby. Jedna zo zranených osôb je vo vážnom stave. Páchateľ bol krátko po čine dolapený. Foto: TASR/AP

Dve osoby boli letecky prevezené do univerzitnej nemocnice v Osle. Jedna z nich je vážne zranená.

Oslo 20. mája (TASR) - Najmenej tri osoby boli pobodané reznou zbraňou pri incidente v juhovýchodnom Nórsku, informovala v piatok miestna polícia. Jedna zo zranených osôb je vo vážnom stave. Páchateľ bol krátko po čine dolapený, informujú agentúry AFP a Reuters.

"Môžem potvrdiť, že páchateľ bol zadržaný," povedal pre Reuters policajný hovorca. Motív činu v tejto chvíli nie je známy. Muži zákona len uviedli, že ľudia boli napadnutí "náhodným výberom".

V tejto chvíli nie je známy presný počet zranených. Niektoré nórske médiá informujú aj o štvrtej osobe, ktorá utrpela zranenia.

Nórska polícia: Nožom útočil Sýrčan; medzi zranenými je aj jeho manželka


Nórska polícia v piatok krátko predpoludním zverejnila podrobnosti o útoku nožom v regióne Numedal v juhovýchodnom Nórsku, pri ktorom boli zranené najmenej tri osoby. Páchateľom bol 40-ročný muž pôvodom zo Sýrie. Jednou z napadnutých osôb bola i jeho manželka. Informovala o tom nórska verejnoprávna televízia NRK.

"Môžem potvrdiť, že medzi páchateľom a dobodanou osobou existuje príbuzenský vzťah," uviedol policajný inšpektor Odd Skei Kostveit.

Sýrčan už bol obvinený z ťažkého ublíženia na zdraví. Dve osoby boli letecky prevezené do univerzitnej nemocnice v Osle. Jedna z nich je vážne zranená.

Incident sa odohral v obci Nore og Uvdal, ktorá sa nachádza zhruba 80 kilometrov severne od Kongsbergu. Polícia na miesto činu prišla až po pol hodine. Denník Aftenposten s odvolaním sa na svedkov incidentu napísal, že útočníka krátko po čine spacifikovali zamestnanci strednej školy a vodič autobusu. Pri tomto zásahu utrpel zranenia sám páchateľ a preto niektoré nórske médiá informovali o štyroch zranených.

TASR v tejto súvislosti prináša výberovú chronológiu útokov nožom v Európe od roku 2020.

2020

3. januára - Muža, ktorý vo francúzskom meste Villejuif pobodal niekoľko ľudí, bezpečnostné zložky zastrelili.

16. januára - V nemocnici v stredočeskom meste Slaný sa 71-ročný pacient začal po dvoch dňoch hospitalizácie sebapoškodzovať a s nožom v ruke ohrozoval zdravotníkov. Nemocničná ochranka ho postrelila pištoľou.

30. januára - Muž vyzbrojený dvoma nožmi a teleskopickým obuškom sa pokúsil vniknúť do budovy českej Poslaneckej snemovne v čase prebiehajúcej schôdze dolnej komory českého parlamentu. Policajtom sa ho podarilo spacifikovať.

2. februára - Belgickí policajti postrelili ženu, ktorá v meste Gent zaútočila nožom na chodcov, pričom zranila dvoch ľudí.

4. apríla - Dve obete na životoch a najmenej šesť zranených si vyžiadal útok nožom, ktorý sa odohral v obchodnom centre i na ulici vo francúzskom meste Romans-sur-Isere. Muž bol obvinený z vraždy spojenej s teroristickým činom; konal sám, bez podpory teroristickej organizácie.

29. apríla - Skupina piatich až siedmich mužov zaútočila v nemeckom meste Hanau nožmi na okoloidúcich, pričom spôsobila zranenia štyrom osobám.

21. mája - Najmenej šesť zranených si vyžiadali útoky nožom v rakúskom kúpeľnom meste Baden.

21. júna - Traja ľudia prišli o život a traja utrpeli vážne zranenia pri útoku nožom v centre anglického mesta Reading. Zadržaný bol 25-ročný líbyjský uchádzač o azyl. Polícia vyhlásila útok za čin osamelého teroristu.

26. júna - Útočník zranil nožom v centre škótskeho Glasgowa šesť ľudí a pri následnom zákroku ho smrteľne postrelili policajti.

13. augusta - Dvaja ľudia utrpeli bodné zranenia pri incidente v nórskom meste Bergen. Útočníčku následne zadržala polícia.

6. septembra - Jedného mŕtveho a sedem pobodaných, z toho dvoch ťažko zranených, si vyžiadala séria incidentov, ku ktorým došlo v anglickom meste Birmingham.

25. septembra - Najmenej dvaja ľudia utrpeli zranenia pri útoku nožom neďaleko bývalej redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži. K útoku došlo v čase, keď prebiehal súdny proces s podozrivými komplicmi útokov na redakciu Charlie Hebdo z januára 2015, pri ktorom zahynulo 12 ľudí.

2021

25. júna - V bavorskom meste Würzburg usmrtil nožom 24-ročný Somálčan troch ľudí a šiestich ďalších zranil. Podľa nemeckých vyšetrovateľov motívom útoku páchateľa, ktorý žije v Nemecku od roku 2015, bol islamský extrémizmus.

28. júna - V nemeckom meste Erfurt zaútočil nožom neznámy muž, ktorý ťažko zranil dve osoby a z miesta činu ušiel. Polícia ešte v ten deň zadržala podozrivého. Bol ním 32-ročný, už v minulosti známy svojimi násilnými činmi.

7. júla - Štyria ľudia utrpeli zranenia pri útoku nožom, ku ktorému došlo na predmestí Atén. Muž útočil na náhodných okoloidúcich pred potravinami.

4. septembra - Dve osoby zranil v berlínskej štvrti Wilmersdorf 29-ročný Afganec, ktorého následne zadržali. Obe obete utrpeli vážne bodné zranenia.

6. novembra - Štyria ľudia utrpeli zranenia pri útoku nožom vo vlaku v Bavorsku. Privolaní policajti zadržali 27-ročného muža, proti ktorému začala nemecká prokuratúra vyšetrovanie z možného činu islamistického terorizmu.

5. októbra - Jeden muž prišiel o život a ďalšie dve osoby utrpeli zranenia po útoku nožom v obci Walton Cardiff v grófstve Gloucestershire na juhozápade Anglicka.

2022

13. mája - Neďaleko západonemeckého mesta Aachen zaútočil v regionálnom vlaku muž nožom na cestujúcich. Páchateľ, ktorý sa narodil v Iraku, zranil pri útoku piatich cestujúcich. Útočníka sa podarilo zneškodniť.