Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Najotvorenejšiu prezidentskú kampaň v Čechách má Jan Fischer

Český expremiér Jan Fischer Foto: TASR/AP

Podľa aktuálneho rebríčka Transparency International majú najotvorenejšie kampane v budúcoročných prezidentských voľbách Ján Fischer, Táňa Fischerová a Přemysl Sobotka.

Praha 20. decembra (TASR) - Aktualizovaný rebríček kandidátov v českých prezidentských voľbách podľa otvorenosti ich predvolebnej kampane zverejnila dnes tamojšia pobočka Transparency International (TI).

Podľa TI je na prvom mieste, podobne ako v prvom podobnom rebríčku, Jan Fischer s 93 percentami tesne pred menovkyňou Táňou Fischerovou (91 percent), ktorá si výrazne polepšila (zo 7. na 2. miesto), a Přemyslom Sobotkom (84 percent). Vyplýva to z informácií agentúry Mediafax.

Rebríček napriek zlepšeniu o 16 percentných bodov na 28-percentnú transparentnosť uzatvára Tomio Okamura. V hodnotení sa zlepšila väčšina kandidátov, výnimkami boli Miloš Zeman a Zuzana Roithová.

Transparency International naďalej vyzýva kandidátov, aby zverejnili ceny svojej mediálnej inzercie, čo by umožnilo porovnanie získaných zliav, ďalšou súčasťou projektu sú životopisy kandidátov a ich najbližších spolupracovníkov, ako aj kauzy s nimi spájané.