Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Najväčší denný počet nakazených od začiatku pandémie hlási aj Rumunsko

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rumunsko má plne zaočkovaných iba zhruba 41 percent populácie. Priemer v EÚ je pritom 70 percent.

Bukurešť 26. januára (TASR) - Rumunsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín dovedna 34.255 nových prípadov koronavírusovej nákazy, čo je najviac od začiatku pandémie. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa oficiálne údaje. V porovnaní s predchádzajúcim dňom sa počet infikovaných takmer zdvojnásobil, píše agentúra AGERPRES.

Za uplynulý mesiac sa počet novoinfikovaných v Rumunsku výrazne zvýšil z približne 1000 prípadov denne na rekordných takmer 35.000 hlásených v stredu. Pribudlo aj ďalších 94 úmrtí, čo je najviac za vyše mesiaca.

Podľa oficiálnych údajov tri štvrtiny z týchto úmrtí a viac ako 80 percent pacientov hospitalizovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti tvorili neočkované osoby.

Rumunsko má plne zaočkovaných iba zhruba 41 percent populácie. Priemer v EÚ je pritom 70 percent. V tejto balkánskej krajine s celkovým počtom 19 miliónov obyvateľov od začiatku pandémie zaznamenali už takmer 60.000 úmrtí.

Napriek obrovskému nárastu infikovaných však dochádza k oveľa menšiemu počtu hospitalizácií a úmrtí v porovnaní s predchádzajúcou vlnou pandémie vlani na jeseň, ktorá tvrdo udrela na tamojší systém zdravotnej starostlivosti.