Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Najviac mandátov v Srbsku má pravicovo-populistická strana Nikoliča

Tomislav Nikolič Foto: TASR/AP

Dnešným dňom začínajú aj rokovania o sformovaní budúcej vlády, pričom jazýčkom na váhach budú socialisti.

Belehrad 7. mája (TASR) - Pravicovo-populistická Srbská pokroková strana (SNS) Tomislava Nikoliča bude mať v novom srbskom parlamente 73 mandátov, kým Demokratická strana (DS) doterajšieho prezidenta Borisa Tadiča bude mať 68 kresiel. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Centrom pre slobodné voľby a demokraciu (CESID).

Treťou najsilnejšou stranou v novom 250-člennom parlamente bude Socialistická strana Srbska (SPS) vicepremiéra a súčasného ministra vnútra Ivicu Dačiča so 45 mandátmi. Po nej nasleduje Demokratická strana Srbska (DSS) konzervatívneho expremiéra Vojislava Koštunicu, ktorej spolu s koalíciou "Obrat" (Preokret) pripadne 20 mandátov, uviedol srbský spravodajský server RTS.

Predseda CESID-u Marko Blagojevič uviedol, že spočítavanie hlasov voličov z Kosova stále nie je ukončené. Tieto hlasy však podľa neho môžu eventuálne prispieť len k tomu, že Koštunicova DSS dostane ešte jeden mandát.

Pred bránami parlamentu podľa neoficiálnych výsledkov zostala ultranacionalistická Srbská radikálna strana (SRS) haagskeho obvineného Vojislava Šešelja.

Volebná účasť bola vysoká, dosiahla 58,7 percenta. V Kosove prebehlo hlasovanie podľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu (OBSE) pokojne, zúčastnilo sa na ňom 32,17 percenta voličov.

Dnešným dňom začínajú aj rokovania o sformovaní budúcej vlády, pričom jazýčkom na váhach budú socialisti. Ponuka na koaličné rozhovory prišla už v noci nadnes od Ivicu Dačiča, ktorý svoju stranu so ziskom 16 percent označil za pravého víťaza volieb. Dačič vyjadril ochotu rokovať o koaličnej vláde najprv s demokratmi. Pripravenosť na rýchle sformovanie novej vlády vyjadril aj líder SNS Nikolič, ktorý sa s Tadičom stretne aj v druhom kole prezidentských volieb 20. mája.