Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Najvplyvnejšia mjanmarská štátna inštitúcia vyzýva ukončiť násilie

Na snímke rodinní príslušníci zastreleného 18-ročného študenta Khanta Ngara Heina plačú počas jeho pohrebu 16. marca 2021 v Rangúne. Khanta Ngara Heina, 18-ročného študenta medicíny, zastrelili počas brutálnych zásahov bezpečnostných zložiek proti demonštrantom 14. marca v Rangúne. Foto: TASR/AP

V Mjanmarsku prebiehajú demonštrácie od prevratu z 1. februára, keď armáda zosadila líderku demokraticky zvolenej vlády Aun Schan Su Ťij.

Rangún 17. marca (TASR) - Najvplyvnejšia mjanmarská štátna inštitúcia zastrešujúca popredných budhistických mníchov vyzvala tamojšiu vojenskú juntu, aby ukončila násilie voči demonštrantom. Zároveň obvinila túto "ozbrojenú menšinu" z mučenia a zabíjania nevinných civilistov. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

Členovia rady sangha - inštitúcie, ktorá je vymenúvaná vládou a zastrešuje ordinovaných budhistických mníchov a mníšky - podľa doteraz nezverejneného vyhlásenia tiež zamýšľajú na protest prerušiť svoju činnosť. Podľa agentúry Reuters ide o ich dosiaľ najotvorenejšie odsúdenie brutálnych zásahov bezpečnostných zložiek proti prodemokratickým demonštrantom.

Rada sangha plánuje zverejniť oficiálne vyhlásenie vo štvrtok po konzultácii s ministrom pre náboženské záležitosti, informovala agentúra Myanmar Now, citujúc jedného z mníchov, ktorý sa zúčastnil na rokovaní rady.

Podľa Reuters by oznámenie avizovaného postoja členov rady sangha výrazne naštrbilo ich vzťahy s vládnucimi orgánmi. Rada totiž zvyčajne s vládou úzko spolupracuje.

Aktivizmus mníchov má v Mjanmarsku dlhú tradíciu. V roku 2007 stáli napríklad na čele tzv. šafranovej revolúcie proti vtedajšiemu vojenskému režimu. Táto séria demonštrácií - hoci boli potlačené - pomohla zaviesť v krajine demokratické reformy, pripomína Reuters.

Od februárového vojenského prevratu zahynulo podľa správ Združenia pre pomoc politickým väzňom (AAPP) už viac ako 180 osôb. Najkrvavejším dňom bola podľa tejto organizácie nedeľa 14. marca, keď pri násilných zásahoch voči demonštrantom zahynulo po celom Mjanmarsku 74 ľudí.

Podľa agentúry Reuters bezpečnostné zložky počas demonštrácií zabili v noci na stredu v Rangúne muža. Ráno demonštranti v jednej z tamojších štvrtí nechali na ceste rady kokosových orechov, ktoré mali predstavovať ľudí, a tabuľu s nápisom: "Vráťte nám našu budúcnosť!" Menšie protesty však pokračovali aj na iných miestach.

V Mjanmarsku prebiehajú demonštrácie od prevratu z 1. februára, keď armáda zosadila líderku demokraticky zvolenej vlády Aun Schan Su Ťij. Prevrat vyvolal hromadné protesty a následne tvrdé zásahy bezpečnostných jednotiek voči demonštrantom. Bezpečnostné zložky v Mjanmarsku pritvrdzujú v represiách nielen proti demonštrantom, ale aj proti novinárom.