Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Najvyšší duchovný v Iraku odsúdil zabíjanie a únosy protestujúcich

Protivládni demonštranti sa zakrývajú pri zásahu irackých bezpečnostných síl slzotvorným plynom a dymovými výbušninami počas zrážok v Bagdade 15. novembra 2019. Foto: TASR/AP

Protivládne demonštrácie v Bagdade i v južnejšie položených častiach Iraku, ktoré prebiehajú od 1. októbra, si vyžiadali už približne 460 obetí na životoch a 25.000 zranených.

Karbalá 13. decembra (TASR) - Iracký duchovný ajatolláh Alí as-Sistání odsúdil v piatok vraždenie a únosy protivládnych demonštrantov a žiadal, aby všetky zbrane podliehali vládnej kontrole, píše agentúra DPA.

Protivládne demonštrácie v Bagdade i v južnejšie položených častiach Iraku, ktoré prebiehajú od 1. októbra, si vyžiadali už približne 460 obetí na životoch a 25.000 zranených.

V Iraku dochádza v Bagdade i v južne položených mestách takmer denne k zmiznutiam demonštrantov. V mnohých prípadoch ich uniesli neďaleko od domu, keď sa vracali z protestov.

"Dôrazne odsudzujeme vraždenie, únosy a útoky všetkého druhu, ktoré sa odohrali," uviedol as-Sistání v kázni, ktorú viedol jeho zástupca vo svätyni v meste Karbalá počas piatkovej modlitby.

Protestujúci tvrdia, že za zabíjaním a únosmi demonštrantov sú provládne ozbrojené skupiny.

As-Sistání spomenul predovšetkým prípad z minulého piatka. Neznámi ozbrojenci zaútočili na sídlo opozičných demonštrantov v Bagdade. Podľa zdravotníkov útočníci zabili najmenej 20 aktivistov a štyroch policajtov, uniesli 80 demonštrantov.

Ajatolláh vyzval úrady, aby prevzali zodpovednosť a stíhali osoby zodpovedné za toto násilie. Demonštrantov vyzval, aby svoje protesty udržali v pokojnom a mierovom duchu.

Protestujúci vyčítajú irackej vláde pod vedením šiitov beznádejnú skorumpovanosť a narastajúci vplyv Iránu. Sťažujú sa aj na zlé verejné služby a vysokú nezamestnanosť.