Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Najvyšší súd nariadil prepustenie bývalého premiéra Chána

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Trojčlenný senát v pakistanskom hlavnom meste Islamabad sa v utorok zaoberal odvolaním Chána proti jeho zatknutiu na základe obvinení z úplatkárstva.

Islamabad 11. mája (TASR) - Pakistanský najvyšší súd vo štvrtok rozhodol, že zatknutie bývalého premiéra Imrána Chána, ktoré vyvolalo celoštátne občianske nepokoje, je nezákonné. Podľa miestnych médií nariadil okamžité prepustenie politika. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Trojčlenný senát v pakistanskom hlavnom meste Islamabad sa v utorok zaoberal odvolaním Chána proti jeho zatknutiu na základe obvinení z úplatkárstva. Dospel k záveru, že Chánovo zatknutie začiatkom tohto týždňa bolo "neplatné".

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyzval vo štvrtok pakistanské bezpečnostné sily na zdržanlivosť. Zdržať násilia po zatknutí Chána by sa podľa neho mali aj demonštranti.

"Sloboda prejavu, pokojné zhromažďovanie a právny štát sú kľúčom k riešeniu politických konfliktov, v ktorých nie je miesto pre neprimeranú silu," uviedol Türk.

Pakistan po zadržaní expremiéra zachvátili násilné protesty. Podľa spravodajskej stanice BBC News v krajine počas nich zabili najmenej desať ľudí a zatkli vyše 2000 osôb.