Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Minský súd nariadil likvidáciu poslednej ľudskoprávnej organizácie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa Viasny len za posledné tri mesiace bolo v Bielorusku zlikvidovaných viac ako 130 mimovládnych organizácií.

Minsk 1. októbra (TASR) - Bieloruský najvyšší súd zlikvidoval Bieloruský helsinský výbor, poslednú úradmi registrovanú organizáciu venujúcu sa ochrane ľudských práv v krajine.

Podľa agentúry Interfax o tom v piatok informovali ľudskoprávna organizácia Viasna a Bieloruské združenie novinárov (BAŽ), ktoré bolo pred časom tiež súdom zlikvidované.

Ako dôvod pre likvidáciu súd uviedol "hrubé porušovanie zákona" zo strany helsinského výboru. S príslušnou žiadosťou sa na najvyšší súd obrátilo bieloruské ministerstvo spravodlivosti.

Podľa Viasny len za posledné tri mesiace bolo v Bielorusku zlikvidovaných viac ako 130 mimovládnych organizácií. Bieloruský helsinský výbor bol poslednou registrovanou ľudskoprávnou organizáciou, ktorá v Bielorusku pracovala.

Ešte pred vynesením verdiktu o likvidácii Bieloruského helsinského výboru mu podporu vyslovila Moskovská helsinská skupina. Vo svojom vyhlásení zverejnenom na stránke blogov rozhlasovej stanice Echo Moskvy poukázala na to, že kroky bieloruských orgánov svedčia "o cielenej kampani zameranej na likvidáciu nezávislej ľudskoprávnej organizácie" v Bielorusku.

Skupina pripomenula aj nedávne policajné prehliadky v sídle Bieloruského helsinského výboru, šikanovanie jeho členov i politicky motivované trestné stíhanie aktivistov spolupracujúcich s Bieloruským helsinským výborom.