Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Najvyšší súd v Turecku potvrdil väzenie pre opozičnú političku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najvyšší súd vo štvrtok však potvrdil jej predchádzajúci rozsudok v troch bodoch, čo znamená odňatie slobody na štyri roky, 11 mesiacov a 20 dní.

Istanbul 12. mája (TASR) - Turecký najvyšší súd vo štvrtok potvrdil trest väzenia pre líderku hlavnej opozičnej strany v Istanbule Canan Kaftancioglovú, informovala jej strana agentúru AFP. Vláda takto zasahuje proti kritikom pred prezidentskými voľbami, naplánovanými na rok 2023.

Kaftancioglovú (50) zo sekulárnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) odsúdili v roku 2019 na takmer desať rokov väzenia za celú škálu obvinení vrátane "teroristickej propagandy" a urážky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erodogana.

Tieto obvinenia väčšinou súviseli s Kaftancioglovej tvítmi zverejnenými v rokoch 2012-2017. Politička čakala na verdikt najvyššieho súdu o svojom odvolaní na slobode.

Najvyšší súd vo štvrtok však potvrdil jej predchádzajúci rozsudok v troch bodoch, čo znamená odňatie slobody na štyri roky, 11 mesiacov a 20 dní.

CHP je druhá najväčšia politická strana v tureckom parlamente po Erdoganovej islamsky orientovanej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP) a má 135 kresiel.

Kaftancioglová, profesiou lekárka, zohrala kľúčovú úlohu v šokujúcom víťazstve kandidáta na starostu Istanbulu z CHP Ekrema Imamogla v roku 2019 - bolo to prvýkrát, čo Erdoganova strana po 25 rokoch stratila moc v druhom najväčšom meste Turecka.

"Kaftancioglová je moja spolubojovníčka, s ktorou spoločne robíme pokroky v premene Istanbulu," napísal na Twitteri Imamoglu. "Toto rozhodnutie (súdu) je politické a odsudzujem ho. Stojím za našou predsedníčkou," dodal starosta.