Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nakazených zatiaľ stále neeviduje 34 krajín sveta

Muž s ochrannou šatkou na zabránenie šíreniu nového koronavírusu prechádza okolo zatvorených obchodov na ulici v Londýne 27. apríla 2020. . Foto: TASR/AP

Patria medzi ne Komorské ostrovy, africké kráľovstvo Lesotho, Tadžikistan, Turkménsko, ako aj malé ostrovné štáty v Tichom oceáne, ako sú Nauru, Kiribati či Šalamúnove ostrovy.

Londýn 29. apríla (TASR) - Na svete je stále 34 štátov a teritórií, kde dosiaľ nehlásili žiadny prípad nákazy novým druhom koronavírusu, hoci počet infikovaných od vypuknutia pandémie prekročil celosvetovo tri milióny.

Patria medzi ne Komorské ostrovy, africké kráľovstvo Lesotho, Tadžikistan, Turkménsko, ako aj malé ostrovné štáty v Tichom oceáne, ako sú Nauru, Kiribati či Šalamúnove ostrovy. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

Aspoň jeden prípad nákazy k 20. aprílu zaznamenali v 213 štátoch a teritóriách z dovedna 247 uznaných Organizáciou Spojených národov (OSN). Až v 186 krajinách sveta sa zároveň objavil lokálny prenos vírusu v rámci komunity. Smrteľné obete hlásilo najmenej 162 z nich.

To, že štát nepotvrdil žiadnych infikovaných, nemusí nutne znamenať, že sa tam nový koronavírusom neobjavil.

Napríklad Severná Kórea nenahlásila žiadne prípady nákazy koronavírusom, ale hraničí s Čínou, Ruskom a Južnou Kóreou. Ide o krajiny s veľkým počtom nakazených, čo podľa Reuters znamená, že šírenie vírusu môže Severná Kórea tajiť.

Sledovaním jednotlivých regiónov možno pozorovať rôzne spôsoby šírenia koronavírusu. Ázia zažila zhruba dve vlny cezhraničného prenosu, zatiaľ čo v Európe začalo mnoho krajín oznamovať prípady koncom februára.

Latinská Amerika a Afrika sa v januári a februári javili ako krajiny bez pozitívnych prípadov nákazy, než sa koronavírus rozšíril po oboch kontinentoch.

Päť krajín a teritórií, ktoré potvrdili prípady nákazy, sa dokázalo zbaviť vírusu. Sú to Anguilla, Grónsko, karibské ostrovy Svätý Bartolomej a Svätá Lucia, ako aj Jemen.

Žiaden z nich nehlásil úmrtia či aktívne infekcie, pričom predchádzajúci pacienti s ochorením COVID-19 sa už úplne zotavili.