Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Nálet izraelskej armády na Džanín si vyžiadal šesť obetí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Od vypuknutia konfliktu na západnom brehu Jordánu prišlo o život najmenej 327 Palestínčanov.

Ramalláh 7. januára (TASR) - Nálet izraelskej armády na mesto Džanín na okupovanom západnom brehu Jordánu si v nedeľu ráno vyžiadal životy šiestich Palestínčanov. Podľa agentúry AFP o tom informovalo palestínske ministerstvo zdravotníctva.

Agentúra DPA doplnila, že pri nálete na Džanín bola zasiahnutá veľká skupina ľudí. Podľa miestnych správ pred náletom prebiehali ozbrojené potýčky medzi Palestínčanmi a izraelskou armádou.

Oficiálna palestínska tlačová agentúra Wafa v nedeľu skoro ráno informovala, že v Džaníne prebieha veľké rozmiestnenie izraelských síl.

Spravodajský web The Times of Israel (TOI) s odvolaním sa na spoločné vyhlásenie izraelských ozbrojených síl a polície toto preskupovanie síl označil za protiteroristickú operáciu.

TOI dodal, že hneď v úvodnej fáze zásahu v Džaníne boli zranení štyria príslušníci izraelskej pohraničnej polície. K ich zraneniam došlo, keď vozidlo pohraničnej polície zasiahol výbuch zariadenia nastraženého na okraji cesty. Dvaja policajti boli podľa polície zranení ťažko, ďalší stredne a štvrtý ľahko.

Násilie na Západnom brehu sa zintenzívnilo po bezprecedentnom útoku na Izrael, ktorý podniklo radikálne palestínske hnutie Hamas 7. októbra a ktorý si vyžiadal smrť približne 1140 ľudí, väčšinou civilistov.

Izrael v reakcii na to začal s ostreľovaním palestínskeho Pásma Gazy a neskôr i s pozemnou inváziou, ktorá si - podľa palestínskych zdrojov - doteraz vyžiadala najmenej 22.722 obetí - väčšinou žien a detí.

Od vypuknutia konfliktu na západnom brehu Jordánu prišlo o život najmenej 327 Palestínčanov.

Mesto Džanín a priľahlý utečenecký tábor, ako aj mesto Nábulus sú považované za bašty radikálnych palestínskych formácií a preto sú aj dejiskom opakovaných razií izraelských bezpečnostných zložiek. Obe mestá spravuje Palestínska samospráva.

Izrael okupuje Západný breh od šesťdňovej vojny v roku 1967, doplnila agentúra AFP.