Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Nálet v Tigraji si vyžiadal štyroch mŕtvych vrátane dvoch detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Konflikt na severe Etiópie prvýkrát vypukol v novembri 2020, keď etiópsky premiér Abiy Ahmed vyslal vojenské jednotky, aby zvrhli regionálnu vládu.



Addis Abeba 26. augusta (TASR) - Štyria ľudia vrátane dvoch detí zahynuli a ďalších deväť osôb utrpelo zranenia pri piatkovom nálete na Mekele, hlavné mesto severoetiópskeho zväzového štátu Tigraj. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvolala na predstaviteľa miestnej nemocnice.

"Štyria ľudia zomreli po príchode (do) nemocnice. Medzi obeťami sú dve deti," povedal pre AFP Kibrom Gebreselassie, riaditeľ nemocnice v Mekele. Dodal, že pri bombardovaní bolo zranených ďalších deväť ľudí.

Tigrajský ľudovo oslobodzovací front (TPLF) obvinil etiópske vládne sily, že pri bombardovaní Mekele zasiahli obytnú štvrť a materskú školu. Vláda tieto tvrdenia poprela s tým, že sa zameriava len na vojenské ciele.

Hovorca TPLF Kindeya Gebrehiwot takisto pre AFP uviedol, že útok si vyžiadal civilné obete na životoch a zranených a že na mieste prebieha záchranná operácia. Dva iné humanitárne zdroje pre francúzsku tlačovú agentúru potvrdili, že boli informované o nálete v tigrajskej metropole.

V stredu opäť prepukli boje medzi povstalcami a vládnymi jednotkami v regióne Tigraj po päťmesačnom prímerí. Konflikt na severe Etiópie prvýkrát vypukol v novembri 2020, keď etiópsky premiér Abiy Ahmed vyslal vojenské jednotky, aby zvrhli regionálnu vládu vedenú TPLF. Abiy tvrdil, že išlo o reakciu na útoky TPLF na vojenské tábory vládnych síl.

Etiópska vláda vyhlásila minulý rok v júni jednostranné prímerie, keď kontrolu nad regiónom od federálnych síl znovu prevzal TPLF. V druhej polovici roku 2021 sa boje zintenzívnili a neskôr nastala patová situácia.

Vláda v Addis Abebe v marci vyhlásila "časovo neobmedzené humanitárne prímerie", čím sa prvýkrát od polovice decembra otvorila cesta pre dodávky potravinovej pomoci do regiónu.