Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Nálety opäť vyradili z prevádzky medzinárodné letisko v Damasku

Dym stúpa po leteckých útokoch na predmestí Damasku. Foto: TASR/AP

Útok podľa vyhlásenia vyradil z prevádzky medzinárodné letisko v Damasku a spôsobil isté materiálne škody. Väčšinu izraelských striel však údajne zneškodnila sýrska protivzdušná obrana.

Bejrút 26. novembra (TASR) – Izraelské nálety v nedeľu opäť vyradili z prevádzky medzinárodné letisko v sýrskej metropole Damask. Stalo sa tak iba niekoľko hodín po tom, čo damaské letisko obnovilo činnosť po podobnom útoku z októbra, uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

"Izraelské bojové lietadlá vykonali ďalší útok na medzinárodné letisko v Damasku... a opäť ho vyradili z prevádzky," uvádza sa vo vyhlásení tejto monitorovacej organizácie sídliacej v Británii, ktorá získava informácie od rozsiahlej siete informátorov priamo v Sýrii.

Terčom útoku sa stali dráhy medzinárodného letiska, ale výbuch bolo podľa SOHR počuť aj v smere od vojenského letiska nachádzajúceho sa v inej časti Damasku, píše agentúra AFP.

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA zverejnila vyhlásenie, podľa ktorého v nedeľu popoludní "sionistický nepriateľ vykonal vzdušný úder s nasadením rakiet, a to v smere od okupovaných Golanských výšin".

Útok podľa vyhlásenia vyradil z prevádzky medzinárodné letisko v Damasku a spôsobil isté materiálne škody. Väčšinu izraelských striel však údajne zneškodnila sýrska protivzdušná obrana.

Podľa správ lokálnych médií a predajcov leteniek sa prevádzku letiska podarilo obnoviť ešte v priebehu nedele.

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 Izrael uskutočnil už stovky náletov na pozície bojovníkov sýrskych vládnych síl, militantného hnutia Hizballáh a ďalších ozbrojených formácií podporovaných Iránom.

Od októbrového útoku militantov z palestínskeho hnutia Hamas sa však intenzita izraelských náletov v Sýrii, ku ktorým sa Izrael vyjadruje len výnimočne, ešte zvýšila. Damaské letisko sa stalo terčom izraelského náletu aj 22. októbra, pričom zahynuli dvaja civilní zamestnanci. Izrael v októbri vyradil z činnosti aj letisko v severosýrskom Aleppe.