Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Nálety v Jemene prerušili internetové spojenie po celej krajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nálet na telekomuničný objekt v Hudajde si podľa domácich médií vyžiadal mŕtvych aj zranených.

Dubaj 21. januára (TASR) - V Jemene piatok ráno úplne vypadol internet v dôsledku náletov, ktoré podnikli lietadlá koalície vedenej Saudskou Arábiou. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na údaje monitorovacej spoločnosti NetBlocks.

Koaličné lietadlá zasiahli v noci na piatok kľúčový telekomunikačný objekt v prístavnom meste Hudajda na západnom pobreží Jemenu. Budova patrila jemenskej štátnej spoločnosti TeleYemen, ktorá je monopolným poskytovateľom internetového pripojenia pre celú krajinu.

Podľa spoločnosti NetBlocks, ktorá monitoruje bezpečnosť a slobodu webu po celom svete, došlo v Jemene ku "kolapsu internetovej konektivity celoštátneho rozsahu". Okolo poludnia SEČ trval výpadok už viac než 12 hodín.

Spoločnosť TeleYemen v súčasnosti ovládajú jemenskí Iránom podporovaní povstalci, tzv. húsíovia, voči ktorým už viac než šesť rokov bojuje vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie.

Podľa televíznej stanice al-Masíra, kontrolovanej povstalcami, si nálet na telekomuničný objekt v Hudajde vyžiadal mŕtvych aj zranených. Televízia priniesla zábery, na ktorých ľudia prehľadávali trosky budovy a zdravotníci poskytovali prvú pomoc krvácajúcim osobám.

Do Hudajdy je internet privádzaný podmorským káblom, ktorý zaisťuje pripojenie na web pre prevažnú väčšinu Jemenčanov.

Rijádom vedená koalícia správy o zničení telekomunikačného objektu nekomentovala. Priznala však, že uskutočňuje "presné nálety zamerané na zničenie kapacít (povstaleckých milícií)" v oblasti Hudajdy. Tento dôležitý prístav na pobreží Červeného mora podľa koalície slúži ako základňa pirátov a miesto, kam sú privážané iránske zbrane určené pre húsíov.

Občianska vojna v Jemene sa začala v roku 2014, keď húsíovia obsadili hlavné mesto Saná. V dôsledku konfliktu zahynulo už približne 377.000 ľudí a milióny ďalších boli nútené opustiť svoje domovy. OSN označuje situáciu v Jemene za najväčšiu humanitárnu krízu súčasnosti.