Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nález tajných dokumentov u Bidena preverí osobitný vyšetrovateľ Hur

Na archívnej snímke Robert Hur. Foto: TASR/AP

Právny poradca Bieleho domu Richard Sauber medzitým vyhlásil pre médiá, že tajné dokumenty mal Biden doma aj v priestoroch think-tanku vo Washingtone nedopatrením.

Washington 12. januára (TASR) - Americký minister spravodlivosti Merrick Garland vo štvrtok poveril advokáta a bývalého prokurátora Roberta Hura vyšetrovaním nálezu tajných vládnych dokumentov v dome prezidenta Joea Bidena a priestoroch inštitútu, kde predtým pôsobil. Osobitný vyšetrovateľ Hur bude mať za úlohu zistiť, či nedošlo k porušeniu zákona, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Právny poradca Bieleho domu Richard Sauber medzitým vyhlásil pre médiá, že tajné dokumenty mal Biden doma aj v priestoroch think-tanku vo Washingtone "nedopatrením". Prisľúbil, že prezident bude s vyšetrovateľom spolupracovať.

"Pevne veríme, že dôkladné vyšetrovanie potvrdí, že tieto dokumenty boli nedopatrením uložené na nesprávnom mieste a že prezident aj jeho právnici konali promptne po tom, čo túto chybu zistili," povedal Sauber.

Biely dom a neskôr aj sám prezident vo štvrtok potvrdili, že v jeho súkromnom dome vo Wilmingtone v štáte Delaware Bidenovi vlastní právnici našli údajne menší počet tajných dokumentov z čias, keď bol viceprezidentom v administratíve Baracka Obamu. Pred pár dňami vyšlo najavo, že tajné dokumenty sa našli ešte v novembri aj v priestoroch inštitútu Penn Biden Center vo Washingtone, kde Biden pôsobil pred nástupom do funkcie prezidenta.