Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Námestníčka šéfa OSN rokovala v Afganistane o právach žien

Foto: TASR

Zatiaľ čo OSN neoznámila, s kým presne Mohammedová v Kábule rokovala, afganské ministerstvo zahraničných vecí spresnilo, že išlo o Muttakího.

Kábul 18. januára (TASR) - Námestníčka generálneho tajomníka OSN Amina Mohammedová rokovala v stredu s afganským ministrom zahraničných vecí Amírom Chánom Muttakínom o právach žien. Stretnutie sa konalo po tom, čo vládnuce afganské hnutie Taliban zakázalo ženám pracovať v mimovládnych organizáciách a študovať na stredných a vysokých školách. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Mohammedová počas rokovaní "poukázala na potrebu dodržiavania ľudských práv, predovšetkým žien a dievčat". Za nádejnú označila výnimku zo zákazu práce žien v mimovládnych organizáciách, na základe ktorej môžu Afganky pracovať napríklad v zdravotníctve, uviedol hovorca OSN.

Zatiaľ čo OSN neoznámila, s kým presne Mohammedová v Kábule rokovala, afganské ministerstvo zahraničných vecí spresnilo, že išlo o Muttakího.

Ten počas rokovaní uviedol, že ostatné krajiny by sa mali prehodnotiť oficiálne neuznanie vlády v Afganistane, zákaz cestovania uvalený na predstaviteľov Talibanu a sankcie voči bankovému sektoru, ktoré spôsobujú Afganistanu problémy. Zároveň dodal, že afganské ženy môžu pracovať v školstve a zdravotníctve, uviedlo jeho ministerstvo vo vyhlásení.

Mohammedová sa v Afganistane stretla aj s pracovníkmi OSN, humanitárnych skupín i afganskými ženami, aby "zhodnotila situáciu, vyjadrila solidaritu a prediskutovala spôsoby, ako presadzovať a chrániť práva žien", uviedol hovorca OSN.

Taliban nariadil koncom decembra miestnym aj zahraničným humanitárnym organizáciám, aby neumožnili ženám až do odvolania pracovať. Len niekoľko dní predtým odoprel ženám aj prístup k vzdelaniu na univerzitách. Taliban tvrdí, že tieto opatrenia, ktoré medzinárodné spoločenstvo odsúdilo, sú oprávnené, pretože niektoré ženy nedodržiavajú islamské pravidlá obliekania.

Mnohé humanitárne organizácie, ktoré v Afganistane pôsobili na základe dohody s OSN, po zákaze práce žien svoje pôsobenie v krajine zastavili.