Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Namiesto Steinmeiera pozvala Ukrajina na návštevu Kyjeva Scholza

Na archívnej snímke nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Úrad kancelára Scholza zatiaľ na pozvanie prísť na Ukrajinu nereagoval.

Kyjev/Berlín 13. apríla (TASR) - Ukrajina po tom, čo odmietla návštevu nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera pozvala do Kyjeva kancelára Olafa Scholza. Oznámil to v utorok večer na televíznych staniciach ProSieben a SAT.1. ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Andrij Meľnyk s tým, že cieľom je hovoriť o dodávkach ťažkých zbraní pre Ukrajinu, ktorá sa bráni pred útokmi ruských síl.

"Komunikovali sme to tak, že môj prezident (Volodymyr Zelenskyj) a vláda by sa veľmi potešili, keby spolkový kancelár Olaf Scholz navštívil Kyjev," povedal Meľnyk podľa magazínu Der Spiegel.

Úrad kancelára Scholza zatiaľ na pozvanie prísť na Ukrajinu nereagoval.

Ukrajinská vláda predtým zamietla návštevu prezidenta Nemecka. Dôvodom boli podľa všetkého Steinmeierove blízke vzťahy s Ruskom počas uplynulých rokov. Ako minister zahraničných vecí v dvoch kabinetoch vtedajšej kancelárky Angely Merkelovej mal Steinmeier úzke kontakty okrem iných na šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova.

Steinmeier počas návštevy Varšavy v utorok povedal, že plánoval cestovať na Ukrajinu spolu s ďalšími lídrami EÚ, avšak Kyjev naznačil, že o jeho prítomnosť v krajine nie je záujem. "Bol som pripravený to urobiť, avšak zjavne - a musím to vziať na vedomie - si to v Kyjeve neželali," uviedol.

Steinmeier mal byť súčasťou delegácie prezidentov Poľska, Litvy, Lotyšska a Estónska, ktorí v stredu odcestovali do Kyjeva, kde sa majú stretnúť s ukrajinským prezidentom Zelenským.