Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Námorníka zabitého v bitke o Pearl Harbor po vyše 80 rokoch pochovali

Na archívnej snímke zo 7. decembra 1941 malá loď pomáha vyťahovať ľudí z vody, v pozadí horiaca loď USS West Virginia , počas japonského útoku na Pearl Harbor Foto: TASR/AP

O niekoľko rokov neskôr sa uskutočnil pokus o identifikáciu pozostatkov na základe zubných záznamov, ktorý však bol zväčša neúspešný.

Washington 14. septembra (TASR) - Pozostatky amerického námorníka zabitého počas japonského útoku na Pearl Harbor spred vyše 80 rokov pochovali v utorok na Arlingtonskom národnom cintoríne. Informovala o tom v noci na stredu agentúra AFP.

Herbert Jacobson, ktorého príbuzní prezývali Bert, mal 21 rokov, keď bol 7. decembra 1941 ráno po prekvapivom útoku japonských lietadiel vyhlásený za nezvestného.

Jacobson bol medzi viac ako 400 mužmi, ktorí prišli o život na palube Oklahomy, jednej zo štyroch amerických bojových lodí potopených japonskými torpédami.

Loď bola po dvoch rokoch od potopenia znovu vyzdvihnutá na hladinu a všetky nájdené telesné pozostatky boli pochované na vojenskom cintoríne na Havaji.

O niekoľko rokov neskôr sa uskutočnil pokus o identifikáciu pozostatkov na základe zubných záznamov, ktorý však bol zväčša neúspešný.

V rokoch 2003 a 2015 došlo k ďalším pokusom o identifikáciu, pri ktorých boli použité pokročilejšie metódy, napríklad porovnanie DNA.

Od roku 2003 sa podľa amerického vládneho úradu, ktorý program riadi, podarilo úspešne identifikovať 361 osôb spomedzi členov posádky lode Oklahoma. Pozostatky Berta Jacobsona boli identifikované v roku 2019. Jeho pohreb na Arlingtonskom národnom cintoríne, ktorý sa nachádza neďaleko Washingtonu – v okrese Arlington v štáte Virgínia –, sa mal konať už dávnejšie, ale pre pandémiu bol odložený.

Prekvapivý útok japonských vojenských lietadiel z rána 7. decembra 1941 viedol k zapojeniu Spojených štátov do druhej svetovej vojny. Pri japonskom útoku bola poškodená alebo zničená väčšina americkej flotily ukotvenej na havajskej námornej základni Pearl Harbor. Zahynulo viac ako 2000 Američanov.