Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nancy Pelosiová odcestovala z Taiwanu

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová (vzadu) máva s členmi svojej delegácie počas odletu z Tchaj-peja na Taiwane 3. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Osemdesiatdvaročná Pelosiová sa rozlúčila s čakajúcimi taiwanskými predstaviteľmi na letisku Songšan v hlavnom meste Tchaj-pej.

Tchaj-pej 3. augusta (TASR) - Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová odcestovala v stredu večer miestneho času z Taiwanu. Ukončila tak kontroverznú návštevu tohto ostrovného štátu, na ktorú Čína reagovala hrozbami a vojenskými cvičeniami. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Osemdesiatdvaročná Pelosiová sa rozlúčila s čakajúcimi taiwanskými predstaviteľmi na letisku Songšan v hlavnom meste Tchaj-pej. Potom nastúpila na palubu amerického vojenského lietadla, ktoré vzlietlo o 18.00 h miestneho času (12.00 h SELČ). Odchod šéfky Snemovne reprezentantov amerického Kogresu vysielali miestne televízie v priamom prenose, píše AFP.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a snaží sa ho diplomaticky izolovať. Peking vníma cesty zahraničných predstaviteľov na Taiwan ako prejav uznania nezávislosti ostrova. Pelosiovej cestu považuje za provokáciu a vyhráža sa, že USA za ňu "zaplatia". Washington sa snažil Peking uistiť, že politika Spojených štátov voči Taiwanu sa ani po tejto návšteve nemení.