Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Napriek epidemiologickej situácii žlté vesty nezrušili svoje protesty

Aktivisti hnutia tzv. žltých viest, archívna snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Nadchádzajúca akcia žltých viest bude ich v poradí už 70. sobotou protestov, ale bude súčasne aj prvým výročím vyplienenia mnohých obchodov, bánk a ďalších prevádzok pozdĺž triedy Champs-Élysées.

Paríž 13. marca (TASR) - Pochod za klímu, ktorý sa mal konať v sobotu v Paríži, jeho organizátori zrušili. Odvolaný bol aj tradičný študentský štrajk za klímu v rámci hnutia Piatky za budúcnosť (Fridays for future). Zhromaždenia aktivistov protivládneho hnutia žltých viest zvolané na piatok a sobotu zrušené, naopak, neboli. Informoval o tom v piatok spravodajský portál LCI.

Cieľom týchto odporcov politiky súčasnej francúzskej vlády je preniknúť v Paríži na triedu Champs-Élysées, aj keď tam sú zhromaždenia žltých viest výnosom policajného prefekta zakázané.

Nadchádzajúca akcia žltých viest bude ich v poradí už 70. sobotou protestov, ale bude súčasne aj prvým výročím vyplienenia mnohých obchodov, bánk a ďalších prevádzok pozdĺž triedy Champs-Élysées.

Sobotňajšie demonštrácie a pochody boli naplánované tak, aby sa konali v predvečer prvého kola komunálnych volieb. Tie sa napriek zložitej epidemiologickej situácii budú konať, čo vo štvrtok v televíznom príhovore potvrdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Pri tejto príležitosti však Macron na voličov apeloval, aby dodržiavali pokyny vydané hygienikmi a úradmi a vo volebnej miestnosti a pred ňou rešpektovali nariadenia volebnej komisie. Macron zdôraznil, aby ľudia pri návšteve volebných miestností dodržiavali medzi sebou dostatočný odstup a brali ohľad v prvom rade na seniorov, ktorí sú koronavírusom SARS-CoV-2 najviac ohrozenou vekovou kategóriou.

Komunálne voľby vo Francúzsku sú považované za test popularity Macronom založenej strany Republika v pohybe, ktorej rady v posledných týždňoch na protest proti vládnej politike opustilo viacero poslancov i radoví členovia.