Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Narodenie Pána slávili pravoslávni veriaci na Ukrajine i v Svätej zemi

Ilustračné foto. Foto: TASR

Vianočné bohoslužby sa konali aj v chrámoch v Etiópii, kde žije viac ako 36 miliónov ortodoxných kresťanov.

Kyjev/Londýn 7. januára (TASR) - Pravoslávni kresťania na celom svete slávia v sobotu jeden z hlavných náboženských sviatkov - Narodenie Pána -, hoci Rusko a Ukrajina, kde žije prevažná väčšina pravoslávnych veriacich napriek vyhlásenému vianočnému prímeriu naďalej vedú urputné boje, konštatovala vo svojej správe britská stanica BBC.

Dodala, že celkovo sa k niektorej z národných pravoslávnych cirkví - sú ich približne tri desiatky, ktoré sú administratívne nezávislé, ale zjednotené v kresťanskom učení, - hlási viac ako 200 miliónov ľudí na celom svete. Väčšina z nich slávi Vianoce 7. januára - podľa juliánskeho kalendára.

Rozdiel v čase slávenia Vianoc v rámci pravoslávia je spôsobené používaním odlišných kalendárov: v roku 1923 sa totiž väčšina národných pravoslávnych cirkví rozhodla používať revidovaný novojuliánsky kalendár, ktorý do roku 2800 zodpovedá gregoriánskemu kalendáru. Od gregoriánskeho, ktorý je v súčasnosti smerodajný pre iné cirkvi, delí štandardný juliánsky kalendár 13 dní.

Keďže na Ukrajine pokračuje vojna, príslušníci ukrajinských ozbrojených síl slávia Vianoce v krátkych prestávkach medzi bojmi, napísala BBC vo svojom spravodajstve.

Dodala súčasne, že na hlavnej liturgii v katedrále Nanebovzatia Panny Márie v kláštornom komplexe Kyjevsko-pečerská lavra, ktorú viedol metropolita Epifanij - najvyšší predstaviteľ autokefálnej pravoslávnej cirkvi Ukrajiny (PCU), sa zišli stovky veriacich.

Každý z nich musel pred vstupom do chrámu prejsť detektorom kovov a podrobiť sa kontrole dokladov. V okolí komplexu bolo badať policajné hliadky, informoval z miesta spravodajca agentúry AFP.

Táto katedrála bývala sídlom odnože ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC), ktorá patrila pod jurisdikciu patriarchátu v Moskve, ale po februárovej invázii Ruska na Ukrajinu prerušila s Moskvou vzťahy. Napriek tomu UPC v posledných týždňoch čelí tlaku ukrajinských orgánov činných v trestnom konaní pre podozrenia z napojenia na agentov z Ruska a na sympatie ku konceptu tzv. ruského sveta.

Autokefálna PCU bola založená v roku 2018 a moskovský patriarchát ju neuznáva.

Pravoslávni kresťania žijú síce prevažne vo východnej Európe, ale Vianoce sa v týchto dňoch slávia na celom svete vrátane Blízkeho východu, kde je pravoslávie jednou z najrozšírenejších foriem kresťanstva.

Tradične veľkolepé oslavy sa konali v palestínskom meste Betlehem, ktoré je považované za miesto Ježišovho narodenia.

BBC pripomenula, že Bazilika Narodenia Pána bola v tomto meste postavená už vo 4. storočí a spolu s Chrámom Božieho hrobu v Jeruzaleme sa považuje za jeden z dvoch hlavných kresťanských chrámov vo Svätej zemi.

Pravoslávni kresťania v Srbsku sa zišli v Belehrade na tradičnom badnjaku - slávnostnej vatre z dubových konárov, ktorá symbolizuje oheň založený pastiermi v betlehemskej jaskyni, aby zohrial Ježiška ležiaceho v jasličkách.

Vianočné bohoslužby sa konali aj v chrámoch v Etiópii, kde žije viac ako 36 miliónov ortodoxných kresťanov.

Grécka pravoslávna cirkev žije podľa novojuliánskeho kalendára, takže pravoslávni Gréci slávili Vianoce už 25. decembra - spolu s katolíkmi a protestantmi.