Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

NASA plánuje štart rakety k Mesiacu na 14. novembra

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom misie Artemis 1 je zaistiť, aby mohla kozmická loď Orion v budúcnosti bezpečne dopraviť ľudskú posádku na Mesiac.

Washington 13. októbra (TASR) - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v stredu oznámil, že 14. novembra sa opäť pokúsi vypustiť svoju "megaraketu" k Mesiacu. Náhradné termíny budú stanovené na daný novembrový týždňa. TASR správu prevzala od tlačovej agentúry AFP.

Bezposádková misia Artemis 1 bola predtým odložená z dôvodu technických problémov vrátane úniku plynu a neskôr pre hurikán Ian, ktorý zasiahol štát Florida.

"Kontroly a analýzy z predchádzajúceho týždňa potvrdili, že na prípravu rakety a kozmickej lode na štartovaciu rampu v Kennedyho vesmírnom stredisku je potrebné vykonať len minimum prác," uvádza vesmírna agentúra.

Celkovo 69-minútové štartovacie okno sa otvorí o 12.07 h miestneho času (17.07 h SEČ) s náhradnými termínmi 16. novembra a 19. novembra, uvádza NASA.

Päťdesiat rokov po poslednej misii vesmírneho programu Apollo je Artemis novým "vlajkovým" programom NASA. Cieľom misie Artemis 1 je zaistiť, aby mohla kozmická loď Orion v budúcnosti bezpečne dopraviť ľudskú posádku na Mesiac.

Ťažká nosná raketa Space Launch System (SLS) dokáže na štartovacej rampe odolať nárazom vetra s rýchlosťou až 137 kilometrov za hodinu. Úspešná misia by bola pre NASA po rokoch odkladov a prekročenia finančných nákladov veľkou úľavou.

Orion má po oblete Mesiaca pristáť v Tichom oceáne. Po nepilotovanej prvej fáze programu Artemis obletí kozmická loď s ľudskou posádkou Mesiac. V tretej fáze sa astronauti dostanú na vesmírnu stanicu Lunar Gateway na obežnej dráhe Mesiaca.

Ľudská posádka neskôr po desaťročiach opäť zosadne na mesačný povrch. Jej súčasťou má byť po prvý raz aj žena.