Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

NASA posunula štart Artemisu pre tropickú búrku blížiacu sa k Floride

Fotografi umiestňujú diaľkové kamery k superťažkej nosnej rakete SLS, ktorá má v rámci programu Artemis I vyniesť do vesmíru kozmickú loď Orion bez posádky v Kennedyho vesmírnom stredisku na Myse Canaveral na Floride. Foto: TASR/AP

Misia Artemis I má za cieľ vyskúšať raketu SLS a kozmickú loď Orion, v ktorej sú umiestnené figuríny vybavené senzormi.

Mys Canaveral 9. novembra (TASR) - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v noci na stredu oznámil, že pre nepriaznivé poveternostné podmienky odložil štart superťažkej rakety SLS (Space Launch System), ktorá mala v rámci programu Artemis I vyniesť do vesmíru kozmickú loď Orion bez posádky. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Dôvod presunutia štartu misie je podľa NASA tropická búrka Nicole, ktorá sa presúva k Floride, kde sa nachádza i Kennedyho vesmírne stredisko. Pôvodne bolo vypustenie SLS naplánované na 14. novembra, uskutoční sa však o dva dni neskôr.

NASA zároveň uviedla, že najbližší náhradný dátum štartu je 19. novembra. Pracuje však i na záložnom pláne, keby sa štart opäť neuskutočnil.

Misia Artemis I má za cieľ vyskúšať raketu SLS a kozmickú loď Orion, v ktorej sú umiestnené figuríny vybavené senzormi.

Po tomto skúšobnom lete bude nasledovať misia Artemis II aj s ľudskou posádkou. Štart rakety Orion je naplánovaný na máj 2024. Vyvrcholením má byť misia Artemis III, ku ktorej dôjde najskôr v roku 2025 a jej hlavným cieľom je opätovne dostať ľudí na povrch Mesiaca.