Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

NASA posúva pristátie človeka na Mesiaci najskôr na rok 2025

Na archívnej snímke NASA z 21. júla 1969 základňa Tranquility s americkou zástavou pred štartom návratovej sekcie lunárneho modulu Apolla 11 na palube s Neilom Armstrongom a Buzzom Aldrinom k veliteľskému modulu Apolla 11 s Michaelom Collinsom na palube po úspešnej misii na Mesiaci. Spojené štáty vyšlú na Mesiac misiu s ľudskou posádkou "nie skôr ako v roku 2025", povedal v utorok riaditeľ amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Bill Nelson, čím podľa agentúry AFP oficiálne odložil štart najmenej o rok. Foto: TASR/AP

Nelson informoval, že NASA prisľúbila, že celkové náklady na vývoj Orionu budú 9,3 miliardy dolárov. Predtým sa odhadovalo, že táto suma bude okolo 6,7 miliardy dolárov.

Washington 10. novembra (TASR) - Spojené štáty vyšlú na Mesiac misiu s ľudskou posádkou "nie skôr ako v roku 2025", povedal v utorok riaditeľ amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Bill Nelson, čím podľa agentúry AFP oficiálne odložil štart najmenej o rok.

Cieľ, aby sa misia na Mesiac uskutočnila do roku 2024, stanovila administratíva bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, keď spustila program Artemis. Ten však odvtedy zápasil s mnohými problémami od vozidiel až po požadované skafandre pre posádku.

NASA minulý týždeň vyhrala súdny spor so spoločnosťou Blue Origin Jeffa Bezosa, ktorý sa týkal lukratívnej objednávky na výrobu lunárneho pristávacieho modulu. Túto objednávku začiatkom tohto roku pridelili spoločnosti SpaceX Elona Muska.

"Súdnym sporom sme stratili takmer sedem mesiacov, a to posunulo pristátie človeka (na Mesiaci) pravdepodobne najskôr na rok 2025," uviedol Nelson.

Poukázal však na najnovší pokrok v prípravách, keď bola minulý týždeň v Kennedyho vesmírnom centre na Floride na superťažkú nosnú raketu Space Launch System (SLS) úspešne nainštalovaná kapsula pre posádku v rámci misie vesmírnej lode Orion.

Administratíva Donalda Trumpa svojho času zverejnila program Artemis, ktorého hlavným cieľom je dostať na povrch Mesiaca do roku 2024 ďalšieho muža a prvú ženu. Zároveň by však na obežnej dráhe Mesiaca mala vzniknúť stanica Gateway a na povrchu Mesiaca by mala byť vybudovaná i trvalá infraštruktúra.

S príchodom nového vedenia NASA - už v časoch administratívy Trumpovho nástupcu Joea Bidena - bol cieľ návratu na Mesiac zachovaný, ale časový harmonogram sa tento týždeň zmenil.

Nelson informoval, že NASA prisľúbila, že celkové náklady na vývoj Orionu budú 9,3 miliardy dolárov. Predtým sa odhadovalo, že táto suma bude okolo 6,7 miliardy dolárov.

Nelson súčasne upozornil, že na splnenie nového harmonogramu bude musieť Kongres uvoľniť viac finančných prostriedkov. "Čínski tajkonauti budú schopní pristávať na Mesiaci oveľa skôr, ako sa pôvodne očakávalo," povedal.

"Čelíme veľmi agresívnemu a dobrému čínskemu vesmírnemu programu," pokračoval Nelson, pričom v mene NASA i vlády USA vyhlásil, "že po polstoročí chceme byť prví späť na Mesiaci".