Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

NASA: Štart megarakety programu Artemis 1 môže byť koncom septembra

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dva predchádzajúce pokusy o štart superťažkej nosnej rakety SLS (Space Launch System) v rámci misie Artemis 1 boli zrušené po tom, ako mala raketa technické problémy vrátane úniku paliva.

Washington 8. septembra (TASR) - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) uvažuje o 23. a 27. septembri ako o možných termínoch pre ďalší pokus o začatie misie Artemis 1 k Mesiacu. Podľa agentúry AFP to vo štvrtok vyhlásil vysokopostavený predstaviteľ NASA Jim Free.

Dva predchádzajúce pokusy o štart superťažkej nosnej rakety SLS (Space Launch System) v rámci misie Artemis 1 boli zrušené po tom, ako mala raketa technické problémy vrátane úniku paliva.

Predstavitelia NASA na tlačovej konferencii vo štvrtok uviedli, že okno pre štart 23. septembra sa začne o 06.47 h miestneho času, zatiaľ čo 27. septembra sa štartovacie okno otvorí o 11.37 h miestneho času.

Riaditeľ NASA Bill Nelson vysvetlil, že podľa polohy Mesiaca a Zeme by sa ďalšie štartovacie okno malo otvoriť začiatkom októbra.

K štartu megarakety by však pravdepodobne nemalo dôjsť skôr ako v polovici októbra, a to pre plánovaný let dvoch astronautov NASA, jedného astronauta z Japonskej leteckej agentúry pre výskum vesmíru a ruského kozmonauta na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Štart ich rakety sa totiž má uskutočniť z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride, odkiaľ sa na cestu k Mesiacu vydá aj nosná raketa SLS.

Misia Artemis 1 je testom rakety SLS a modulu Orion, v ktorom majú byť namiesto živej posádky tri figuríny. Orion by mal lietať okolo Mesiaca na vzdialenej obežnej dráhe a po niekoľkých týždňoch sa vydať späť na Zem a dopadnúť do Tichého oceána.

Ak bude prvá misia úspešná, na máj 2024 je naplánovaná misia Artemis 2 aj s ľudskou posádkou, ktorá absolvuje okružný let okolo Mesiaca. Hlavným cieľom NASA je však pristátie ľudí na Mesiaci, čo chce dosiahnuť do konca roku 2025.