Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

NASA: Štart nosnej rakety programu Artemis sa má uskutočniť v sobotu

Fotografi umiestňujú diaľkové kamery k superťažkej nosnej rakete SLS, ktorá má v rámci programu Artemis I vyniesť do vesmíru kozmickú loď Orion bez posádky v Kennedyho vesmírnom stredisku na Myse Canaveral na Floride v piatok 26. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Misia Artemis má za cieľ vyskúšať 98 metrov dlhú raketu SLS a kozmickú loď Orion. Táto misia je bez posádky a v lodi Orion sú umiestnené figuríny vybavené senzormi.

Mys Canaveral 31. augusta (TASR) - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v sobotu 3. septembra uskutoční odložený štart superťažkej nosnej rakety SLS (Space Launch System) v rámci misie Artemis. TASR správu prevzala v stredu z agentúry AFP.

Hlavný manažér misie Artemis Mike Sarafin oznámil nový termín štartu v utorok na tlačovom brífingu. NASA na Twitteri píše, že dvojhodinový časový úsek na štart rakety začne plynúť v sobotu o 2.17 h miestneho času (8.17 h SELČ). Raketa SLS mala pôvodne odštartovať v pondelok (30. augusta), štart bol však zrušený pre problémy s teplotou jedného zo štyroch motorov.

Misia Artemis má za cieľ vyskúšať 98 metrov dlhú raketu SLS a kozmickú loď Orion. Táto misia je bez posádky a v lodi Orion sú umiestnené figuríny vybavené senzormi.

Po tomto skúšobnom lete bude nasledovať misia Artemis II aj s ľudskou posádkou. Štart tejto rakety Orion je naplánovaný na máj 2024. To všetko speje k misii Artemis III, ku ktorej dôjde najskôr v roku 2025 a jej hlavným cieľom je opätovne dostať ľudí na povrch Mesiaca.