Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

NASA zakladá tím na výskum neidentifikovaných úkazov na oblohe

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Celý výskum bude prístupný verejnosti a nebudú sa pri ňom využívať tajné vojenské dokumenty.

Mys Canaveral 10. júna (TASR) - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vo štvrtok oznámil, že zriaďuje nezávislý tím, ktorý bude vedecky skúmať tzv. neidentifikované úkazy na oblohe (UAP). TASR správu prevzala z agentúry AP a webovej stránky NASA.

Pojem neidentifikované úkazy na oblohe sa používa pre javy, ktoré nemožno vysvetliť za pomoci štandardných metód, pričom ich nespôsobujú lietadlá ani známe prírodné javy.

Podľa NASA však neexistujú dôkazy o tom, že by boli UAP mimozemského pôvodu.

Nezávislá expertná skupina pre výskum takýchto fenoménov začne pracovať na jeseň tohto roka a mala by pôsobiť približne deväť mesiacov. Jej členovia sa budú snažiť zhromaždiť, klasifikovať a vyhodnotiť dostupné dáta a hľadať cesty k zlepšeniu pozorovania a monitorovania UAP. Na prácu tímu NASA vyčlenila 100.000 dolárov.

Celý výskum bude prístupný verejnosti a nebudú sa pri ňom využívať tajné vojenské dokumenty. Vedúcim tímu bude astrofyzik David Spergel, prezident nadácie Simons Foundation na podporu vedeckého výskumu, píše agentúra AP.

Spergel zdôraznil, že neidentifikované úkazy na oblohe budú mať pravdepodobne rôzne príčiny. "Musíme k týmto otázkam pristupovať s pokorou. Väčšinu svojho pracovného života som sa venoval kozmológii. Môžem vám povedať, že nevieme, z čoho pozostáva 95 percent vesmíru. Existujú preto veci, ktorým nerozumieme," konštatoval Spergel.