Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

NASA zatiaľ nemá od Ruska oficiálne vyjadrenie k jeho zámerom s ISS

Na archívnej snímke z 19. júla 2011 pohľad na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z Atlantisu. Foto: TASR/AP

Samotná NASA plánuje po roku 2030 vystúpiť z projektu ISS, keďže prechádza na spoluprácu s komerčnými vesmírnymi stanicami.

Washington 26. júla (TASR)- Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zatiaľ od svojich ruských partnerov nedostal žiadne "oficiálne" oznámenie o ich zámere opustiť Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) "po roku 2024".

Podľa agentúry AFP to v utorok vo Washingtone uviedla riaditeľka projektov ISS v rámci NASA Robyn Gatensová.

"Od nášho partnera sme nedostali žiadne oficiálne vyhlásenie týkajúce sa dnešnej správy...takže budeme o ich plánoch ešte diskutovať," vyhlásila Gatensová.

Samotná NASA plánuje po roku 2030 vystúpiť z projektu ISS, keďže prechádza na spoluprácu s komerčnými vesmírnymi stanicami.

Gatensová súčasne naznačila, že Rusko možno uvažuje podobne.

Na otázku, či si želá ukončenie vzťahov medzi USA a Ruskom v oblasti výskumu a využívania vesmíru, Gatensová odpovedala záporne: "Nie, v žiadnom prípade."

"Boli dobrými partnermi, tak ako všetci naši partneri, a chceme spoločne pokračovať v partnerstve, aby sme pokračovali v prevádzke vesmírnych staníc aj v ďalšom desaťročí," uviedla.

Gatensová reagovala na vyhlásenie nového šéfa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Jurija Borisova, ktoré zaznelo na jeho stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Borisov vyhlásil, že Rusko sa rozhodlo opustiť Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) "po roku 2024". Avizoval, že Rusko predtým splní všetky záväzky voči svojim partnerom.

"Domnievam sa, že v tom čase už začneme budovať našu vlastnú orbitálnu stanicu," dodal Borisov, pričom tento zámer označil za "prioritu" ruského vesmírneho programu.

ISS bola jedným z mála projektov spolupráce medzi Moskvou a Washingtonom. Od vypuknutia vojny na Ukrajine a vĺn sankcií prijímaných voči Rusku sa táto spolupráca skomplikovala. V polovici júla však obe krajiny oznámili, že po konečnom schválení zo strany Ruska obnovia spoločné lety na ISS. NASA dokonca opakovane ubezpečila, že spolupráca pokračuje bez prekážok.

Rusi boli kľúčovou súčasťou Medzinárodnej vesmírnej stanice. Po vyradení amerických raketoplánov v roku 2011 boli totiž USA nútené posielať svojich astronautov na ISS tak, že si od ruskej spoločnosti Roskosmos kupovali miesta na palube rakiet Sojuz.

Od ukončenia tohto monopolu prvým letom spoločnosti SpaceX k ISS - v roku 2020 - lietajú posádky ISS takmer výlučne na raketách svojich krajín.

Posledným astronautom, ktorý cestoval na lodi Sojuz, bol Američan Mark Vande Hei. Na ISS sa vydal v apríli roku 2021 a vrátil sa o takmer rok neskôr, keď už na Ukrajine zúrila vojna.