Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Bangladéš ponúka pozemok na vybudovanie tábora pre Rohingov

Na snímke z videa dym stúpa z horiaceho domu v mjanmarskej dedine Gawdu Zara 7. septembra 2017. Mjanmarské bezpečnostné zložky dnes v Jakchainskom štáte ukázali novinárom dedinu, ktorú podľa vládnych úradov vypálili členovia tamojšej moslimskej komunity. Jakchainský štát je už takmer dva týždne dejiskom násilností medzi vládnymi silami a miestnymi povstalcami, ktorí 25. augusta zaútočili na niekoľko policajných staníc vo viacerých dedinách. Osemnásťtisíc príslušníkov moslimskej menšiny Rohingov v Mjanmarsku utieklo zo svojich domovov v dôsledku stupňujúceho sa násilia a prešlo do Bangladéša. Foto: TASR/AP

Utrpenie Rohingov utekajúcich pred násilím v Mjanmarsku by podľa tibetského duchovného vodcu dalajlámu inšpirovalo k pomoci aj samotného Budhu.

Ženeva 11. septembra (TASR/Teraz.sk) - Násilie a nespravodlivosti páchané na menšine moslimských Rohingov v Mjanmarsku, kam nemajú povolený vstup pracovníci OSN monitorujúci situáciu v oblasti ľudských práv, "vyzerá byť učebnicovým príkladom etnických čistiek". V úvode zasadnutia Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) v Ženeve to dnes vyhlásil jeho šéf Zajd Raad Husajn.

Husajn podľa správy agentúry AP zároveň odsúdil "ďalšiu brutálnu bezpečnostnú operáciu aktuálne prebiehajúcu v Jakchainskom štáte, tentoraz v zjavne oveľa väčšom rozsahu".

Jordánsky princ pripomenul, že úrad OSN pre utečencov eviduje, že v uplynulých troch týždňoch utieklo do susedného Bangladéša 270.000 Rohingov. Na základe družicových záberov a výpovedí svedkov sa vie o tom, že "mjanmarské bezpečnostné zložky a miestne milície vypaľujú dediny Rohingov" a realizujú zabíjanie bez súdneho nariadenia.

Zajd vyjadril zdesenie nad skutočnosťou, že mjanmarské úrady začali pozdĺž hraníc s Bangladéšom umiestňovať míny.

"Mjanmarská vláda by mala prestať predstierať, že Rohingovia si svoje domy zapaľujú sami a poškodzujú si vlastné dediny," dodal a označil to za "absolútne popieranie reality".

Utrpenie Rohingov utekajúcich pred násilím v Mjanmarsku by podľa tibetského duchovného vodcu dalajlámu inšpirovalo k pomoci aj samotného Budhu. Píše o tom dnes agentúra AP.

Na snímke sú rybári z etnickej menšiny Rohingov vo výchdnom Mjanmarsku.
Foto: TASR AP


Ako povedal dalajláma, tí, čo ubližujú moslimom, "by si mali spomenúť na Budhu". "Domnievam sa, že za takýchto okolností by Budha týmto chudobným moslimom rozhodne pomohol."

Dodal, že také isté posolstvo tlmočil pred niekoľkými rokmi aj súčasnej mjanmarskej líderke Aun Schan Su Ťij na stretnutí laureátov Nobelovej ceny za mier.

Dalajláma sa takto vyjadril v sobotu pred novinármi na letisku v indickej Dharmsale, kde už niekoľko desaťročí žije v exile. Jeho slová zaznamenali na videozáznam. Tibetský duchovný okrem iného povedal, že situácia v Mjanmarsku, obývanom budhistickou väčšinou, ho mimoriadne rozosmútila.

Ako dnes uviedla agentúra AP, mjanmarskí budhisti síce vyznávajú Budhu, oproti tibetským budhistom dodržiavajú však rozdielne náboženské tradície a neuznávajú ani dalajlámu ako svojho duchovného vodcu.

Bangladéš ponúka pozemok na vybudovanie tábora pre rohinských utečencov



Bangladéš súhlasil, že vyčlení časť svojho územia, aby tam vznikol tábor pre tisíce utečencov z radov moslimských Rohingov, ktorí utekajú do Bangladéša pred násilnosťami v Mjanmarsku. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na bangladéšske oficiálne zdroje.

Nový utečenecký tábor zníži tlak na už existujúce zariadenia vybudované v bangladéšskom pohraničnom okrese Cox's Bazar, kam sa od 25. augusta uchýlilo približne 300.000 Rohingov.

Spomínaným pozemkom je územie s rozlohou 810 hektárov v blízkosti existujúceho utečeneckého tábora Kutupalong. Bangladéšske vládne zdroje súčasne uviedli, že vláda dnes začne registrovať novopríchodzích utečencov.

V utorok sa očakáva návšteva bangladéšskej premiérky Hasíny Vadžídovej v táboroch pre rohinských utečencov.

Podľa hovorkyne Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov Vivian Tanovej sú spomínané dva utečenecké tábory preplnené. Nových prichádzajúcich utečencov prichýlili zatiaľ v školách alebo žijú v táboriskách pozdĺž ciest či na poliach. Prúd utečencov z Mjanmarska však neustáva, konštatovala dnes AP.

Tanová informovala, že v utorok by do pohraničného regiónu mali dopraviť humanitárnu pomoc pre asi 20.000 ľudí.

Utečenci sedia na lodi počas záchrannej akcie rybárov na mori v Indonézii 20.mája 2015.
Foto: TASR/AP

K hromadnému úteku Rohingov došlo po násilnostiach, ktoré vypukli v mjanmarskom Jakchainskom štáte 25. augusta. Militanti patriaci k etnicko-náboženskej menšine Rohingov vtedy zaútočili na zhruba 30 policajných staníc. Mjanmarská armáda následne pristúpila k protiútoku na povstalcov.

Vzájomné strety si vyžiadali stovky obetí na životoch, prevažne z radov vzbúrencov. Ako armáda, tak aj povstalci sa vzájomne obviňujú z používania brutality.

Jakchainský štát je najchudobnejšou oblasťou Mjanmarska a žije tam vyše milióna Rohingov. Táto indoárijská národnostná menšina moslimského vierovyznania čelí v prevažne budhistickom a z jazykového hľadiska väčšinovo sinotibetskom Mjanmarsku tvrdým perzekúciám.