Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Násilnosti na severovýchode KDR si vyžiadali desiatky obetí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kivu Security Tracker, mimovládna organizácia monitorujúca násilie vo východnej časti KDR, uviedla, že najmenej 14 ľudí zahynulo na troch miestach v provincii Ituri pri útokoch skupiny CODECO-URDPC.

Kinshasa 5. júla (TASR) - Najmenej 14 civilistov zahynulo pri najnovších útokoch ozbrojencov na severovýchode Konžskej demokratickej republiky a osem ďalších osôb, podozrivých zo spolupráce s islamistickou skupinou, dav zlynčoval, informovala v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie zdroje.

Kivu Security Tracker (KST), mimovládna organizácia monitorujúca násilie vo východnej časti KDR, uviedla, že najmenej 14 ľudí zahynulo v piatok na troch miestach v provincii Ituri pri útokoch skupiny s názvom CODECO-URDPC. Je to ozbrojená politicko-náboženská skupina, ktorá tvrdí, že bráni etnikum Lendu. Je to jedna z viac ako 120 ozbrojených skupín, ktoré sa potulujú po východe KDR, mnohé z nich sú dedičstvom krvavých vojen spred vyše štvrťstoročia.

Príslušníci etnika Lendu, prevažne poľnohospodári, boli v historickom konflikte s prevažne pastierskym etnikom Hema. V divokej vojne medzi nimi v rokoch 1999-2003 zahynuli desaťtisíce ľudí na oboch stranách. Násilie sa vrátilo v decembri 2017.

O niečo južnejšie, v meste Komanda, vo štvrtok "verejne zlynčovali" osem civilistov podozrivých zo spolupráce s islamistickou organizáciou Spojené demokratické sily (ADF), oznámila armáda.