Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Následkom erupcie sopky pri pobreží Tongy sa utopili dve ženy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Peruánska vláda následne uzavrela 22 tichomorských prístavov na severe a v strednej časti krajiny.

Lima 16. januára (TASR) - Dve ženy sa utopili na pláži na severe Peru v dôsledku "nezvyčajne vysokých" vĺn vyvolaných erupciou podmorskej sopky pri pobreží ostrovného štátu Tonga. Informovali o tom v nedeľu miestni záchranári prostredníctvom agentúry AFP.

Tento juhoamerický štát je pritom od Tongy vzdialený viac než 10.000 kilometrov. K nešťastiu došlo ešte v sobotu na pláži v pobrežnom meste Lambayeque. Peruánska vláda následne uzavrela 22 tichomorských prístavov na severe a v strednej časti krajiny.

Stredisko pre celoštátne výnimočné situácie uviedlo, že nezvyčajne vysoké vlny sa objavili v dôsledku sobotňajšieho silného výbuchu podmorskej sopky pri pobreží ostrovného štátu Tonga.

Výbuch podmorskej sopky Hunga Tonga bol taký silný, že ho zaznamenali na celom svete. Výbuch vyvolal cunami, ktoré zaplavili tichomorské pobrežia od Japonska po Spojené štáty. V nedeľu to oznámili vedci, ktorých citovala tlačová agentúra AFP.

Južná časť Peru, vzdialená približne 10.600 kilometrov, zaznamenala mierne záplavy v niekoľkých pobrežných oblastiach, kde úrady museli evakuovať desiatky obyvateľov.

Tlaková vlna spôsobená výbuchom podmorskej sopky dorazila v sobotu večer aj nad Slovensko, informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti s tým, že v nedeľu nadránom zaevidoval aj príchod druhej vlny.