Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nastupujúci minister obrany Pistorius chce posilniť Bundeswehr

Na snímke bývalý dolnosaský minister vnútra a budúci nemecký minister obrany Boris Pistorius počas vyhlásenia 17. januára 2023 v Hanoveri. Foto: TASR - AP

Pistorius bol v roku 2017 členom tieňového kabinetu vtedajšieho kandidáta na kancelára Martina Schulza a mal na starosti vnútornú bezpečnosť.

Hannover 17. januára (TASR) - Budúci nemecký minister obrany Boris Pistorius (SPD) chce pri modernizácii nemeckej armády (Bundeswehr) úzko spolupracovať priamo s jej členmi. Povedal to v utorok v nemeckom meste Hannover, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Pistorius, doterajší dolnosaský minister vnútra, uviedol, že funkciu šéfa nemeckého rezortu obrany prijal s radosťou a uvedomuje si, aký dôležitý je tento post v náročných časoch. "Chcem Bundeswehr urobiť silným," zdôraznil.

Dodal, že k ponúknutému postu bude pristupovať s pokorou a rešpektom. Dosluhujúca ministerka obrany Christine Lambrechtová podľa jeho slov dokázala začať s reorganizáciou nemeckej armády.

Lambrechtová oznámila svoju rezignáciu v pondelok po tom, čo niekoľko mesiacov čelila kritike za pomalý postup v zaobstarávaní vybavenia pre Bundeswehr, ako aj za chýbajúce odborné znalosti. Výhrady mali kritici aj voči jej verejným prejavom.

Pistorius bol v roku 2017 členom tieňového kabinetu vtedajšieho kandidáta na kancelára Martina Schulza a mal na starosti vnútornú bezpečnosť. Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vymenuje Pistoriusa do funkcie vo štvrtok, píše DPA.