Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

NATO a EÚ budú pokračovať v spolupráci pri evakuáciách z Afganistanu

Na snímke zverejnenej španielskym ministerstvom obrany ľudia nastupujú do vojenského lietadla španielskych vzdušných síl A400 počas evakuačného plánu na medzinárodnom letisku Hamída Karzaja v Kábule. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zvolal na piatok 20. augusta mimoriadne stretnutie ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO.

Brusel 19. augusta (TASR) - Severoatlantická aliancia bude aj naďalej spolupracovať s Európskou úniou a zvyškom medzinárodného spoločenstva s cieľom zosúladiť a zjednodušiť evakuácie z Afganistanu. Oznámil to vo štvrtok na Twitteri generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg podľa svojho vyjadrenia hovoril o situácii v Afganistane s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a predsedom Európskej rady Charlesom Michelom.

Von der Leyenová vo štvrtok na Twitteri vyjadrila poďakovanie všetkých členským krajinám EÚ, ktoré s evakuáciou pomáhajú. EÚ a NATO musia podľa nej zachovať jednotu, keď čelia bezpečnostným výzvam, ktoré situácia v Afganistane spôsobila. Takisto musia "prejaviť solidaritu so zraniteľnými skupinami obyvateľov".

Stoltenberg zvolal na piatok 20. augusta mimoriadne stretnutie ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO. Rokovanie sa uskutoční prostredníctvom videokonferencie a šéfovia diplomacie sa budú venovať situácii v Afganistane.