Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

NATO: Ambície Číny sú výzvou pre bezpečnosť Severoatlantickej aliancie

Na snímke vlajky členských štátov NATO vejú pred sídlom NATO v Bruseli 22. februára 2022. Foto: TASR/AP

Komunistická vláda v Pekingu sa podľa členov NATO usiluje rozvrátiť medzinárodný poriadok založený na pravidlách, a to aj vo vesmírnej, kybernetickej a námornej sfére.

Madrid 29. júna (TASR) - Ambície Číny sú výzvou pre záujmy, a bezpečnosť Severoatlantickej aliancie. Uvádza sa to v stredajšom vyhlásení účastníkov summitu NATO v Madride, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Deklarované ambície a nátlakové kroky Čínskej ľudovej republiky sú výzvou pre naše záujmy, bezpečnosť a hodnoty," píše sa vo vyhlásení.

Komunistická vláda v Pekingu sa podľa členov NATO usiluje rozvrátiť medzinárodný poriadok založený na pravidlách, a to aj vo vesmírnej, kybernetickej a námornej sfére

Severoatlantická aliancia obvinila Čínu z toho, že útočí na členské krajiny Aliancie "zákernými hybridnými a kybernetickými operáciami a svojou konfrontačnou rétorikou".

Na pozadí rastúcich obáv z Číny sa na madridskom summite NATO po prvý raz zúčastnili aj lídri Japonska a Južnej Kórey, píše AFP.

Aliancia v stredajšom dokumente tiež uviedla, že Rusko predstavuje najvážnejšiu a priamu hrozbu pre bezpečnosť spojencov združených v NATO a tiež pre mier a stabilitu v euroatlantickom priestore.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien v rovnaký deň vyzval Severoatlantickú alianciu, aby sa nepokúšala vyvolávať konflikty v Ázii a inde vo svete po tom, "ako rozvrátila Európu".